25.10.2025 18:15
0
Ova sorta kupusa nije za kiseljenje: Raspadne se u kaci
Savršen na pijaci, a katastrofa u kaci. Mnogima se svake godine desi ista greška. Kupus izgleda lijepo, glavice su velike i sjajne, ali čim krene fermentacija, sve se raspadne i od zimnice nema ništa.

Razlog je jednostavan, a to je - pogrešna sorta. Mnogi ne znaju da nisu sve vrste kupusa pogodne za kiseljenje.

One sorte koje imaju tanke listove, lagane glavice i brzo puštaju vodu obično su namijenjene svježoj potrošnji, a ne fermentaciji. Takav kupus ne izdrži ni do decembra, a u kaci postane kašast i dobije neprijatan miris.

Ako želiš da tvoja zimnica potraje, biraj provjerene sorte: futoški kupus (klasik koji traje do proljeća), Bravo F1 (pouzdan hibrid), ili varaždinski (sporije kisne, ali je postojan).

Nekoliko pravila čini razliku između uspjeha i neuspjeha:

- biraj glavice koje su čvrste i teške

- ne kiselite kupus koji je bio na mrazu

- obavezno sve mora biti potopljeno u vodi

- povremeno dodaj malo vinskog sirćeta i skidaj pjenu

Ako voda postane mutna, listovi se raspadaju i pojavi se sluz gotovo je, kupus se pokvario.

Zato ne gledajte samo kako izgleda, već pitajte za sortu. Pravi kupus za kiseljenje mora da bude čvrst, izdržljiv i aromatičan da izdrži do slave i proljeća, baš kao što su to radile naše bake.

(SM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.