Tradicionalna jela su uvijek dobar izbor, posebno ako imamo vremena da im se posvetimo. Ovo je malo drugačiji recept za ćufte koje budu brzo gotovo i vrlo ukusne.
Sastojci:
500 g faširane junetine
150 g svježih paprika (crvena, zelena, žuta)
1 manji luk
2 češnja bijelog luka
50 g prezle
1 kašičica kurkume
mješavina začina
svježi peršun
biber
so
umak:
500 ml paradajz sosa
mješavina začina
so
svježi peršun
Paprike, luk i bijeli luk usitnite štapnim mikserom ili u sjeckalici. Dobivenu smjesu dodajte faširanom mesu, pa začinite sve sa kurkumom, mješavinom začina, svježim peršunom, te biberom i solju. Na kraju, u smjesu dodajte prezlu i dobro je izmiješajte. Ukoliko vam se bude lijepila za ruke, dodajte malo ulja.
Od dobivene smjese pravite jednake okruglice i slažite u tepsiju. Pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta.
Dok se ćufte peku, napravite umak. U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte paradajz sos, te dodajte mješavinu začina, so i svježi peršun. Smanjite vatru, pa u umak ubacite pečene ćufte. Poklopite i krčkajte još desetak minuta.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.