Ovo je jedan od onih kolača bez previše filozofiranja. Napravi ukusan biskvit i prelij ga nečim još ukusnijim... I ne može da ne valja!
Sastojci:
biskvit:
150 g brašna
4 jaja
150 g putera
200 g čokolade
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
50 g badema
preljev:
100 g putera
200 g bijele čokolade
posip:
kokosovo brašno
mljeveni bademi
Najprije napravite biskvit. U zdjelu dodajte jaja, šećer i vanilin šećer, pa ih pjenasto izmiksajte. Rastopite čokoladu, malo je prohladite, pa dodajte u smjesu i nastavite miksati. Zatim, umiksajte i puter sobne temperature, te bademe koje je potrebno krupno narezati. Kada se smjesa sjedini, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa nastavite miksati dok ne dobijete finu kremu.
Smjesu izlijte u tepsiju, stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata.
Dok se biskvit peče, napravite preljev. U šerpicu stavite puter, pa dodajte izlomljenu bijelu čokoladu. Na laganoj vatri miješajte dok se puter i čokolada ne povežu. Toplim preljevom prelijte biskvit. Kolač po rubovima pospite kokosovim brašnom, a po sredini mljevenim bademima.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.