13.07.2025 14:45
0
Kardiolog otkriva pet najboljih savjeta za zdravlje srca ljeti
Ljeto je idealno vrijeme za usvajanje zdravijih navika, posebno kada je riječ o ishrani koja podržava zdravlje srca, prenose Vijesti.ba.

Kardiolog dr. David Sabgir ističe pet jednostavnih savjeta koje lako možete uklopiti u dnevnu rutinu:

1. Jedite sezonsko voće i povrće

Uključite svježe sezonsko voće i povrće u svaki obrok, uz nemasne proteine. Preporučuje lisnato zelenilo poput blitve, kelja i špinata, te obroke kao što su ovsena kaša s bobičastim voćem, salate i grilovani losos s povrćem. Avokado je posebno koristan za snižavanje holesterola.

2. Šetajte kad god možete

Hodanje poboljšava zdravlje srca, reguliše krvni pritisak, jača mišiće i kosti. Čak i 3600 koraka dnevno može smanjiti rizik od srčane insuficijencije, prema studiji iz 2024.

3. Održavajte jutarnju rutinu

Započnite dan zdravim doručkom i kratkom šetnjom. Jutarnje navike pomažu da ostatak dana bude ispunjen zdravijim izborima.

4. Boravite na otvorenom

Sunce i boravak vani potiču fizičku aktivnost i proizvodnju vitamina D, koji pomaže u jačanju imuniteta i regulaciji krvnog pritiska.

5. Budite dosljedni

Najvažnije je da promjene budu redovne i održive. Sabgir preporučuje uravnoteženu ishranu i najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično. Važno je svakodnevno činiti nešto korisno za svoje srce.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.