28.4.2017. 11:52
0
U općini Gračanica još poplavljeno oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta
Vodostaj Spreče u općini Gračanica na mjernom mjestu Karanovac jutros u 7 sati iznosio je 314 cm, a nivo kada se primjenjuju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm.

Vodostaj izmjeren jutros, za 20 cm je niži u odnosu na mjerenje juče u isto vrijeme, navedeno je u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Još je poplavljeno između 5 i 10 ha poljoprivrednog zemljišta.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 199,56  m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo vodostaja niži je za 16 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,0 m3/s.

Vodostaj Save u porastu je duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton, a u Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u blagom je porastu.

Što se tiče klizanja tla, na kliziištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Izvršeno je čišćenje nožice klizišta i odvodnja vode iz kamenih rebara. S ovim aktivnostima stekli su se uvjeti za povratak i preostalih porodica u svoje domove.

Vodostaj akumulacije na površinskom kopu Vrtlište je u porastu usljed topljenja snijega u višim predjelima i dosad je zabilježen najveći nivo akumulacije. Stanje na spomenutom kopu je zasad stabilno, navode iz FUCZ-e.

(FENA/Merima Druškić) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.