14.6.2023. 16:49
2
Dodik traži novac od putarina: "Oštećeni smo, RS-u pripada 80 miliona maraka"
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u budžet već sutra biti uplaćeno oko 80 miliona KM ako Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH donese odluku o raspodjeli sredstava prikupljenih od putarina.

Dodik je kazao da je RS ranije oštećena pri toj raspodjeli, što je presudio i "antiustavni Sud BiH".

- Sud je donio odluku da smo oštećeni za više od 30 miliona KM prije 11 godina. Već pet-šest godina taj isti Sud prolongira naplatu. Kako da imate povjerenja u takav sistem? Postoji dogovor da se to završi - rekao je Dodik.

On je podsjetio na ustavna rješenja, teritorijalni omjer entiteta i dogovor o raspodjeli sredstava koji su, kako je kazao, pojedinci pokušali da uruše na štetu Republike Srpske.

- Prihvatili smo ranije da za Republiku Srpsku bude izdvojeno 39 odsto prikupljenih sredstava. SDA je htjela da to spusti na 33 odsto. Sve su zasnivali na priči da automobili iz Federacije BiH sipaju gorivo u Republici Srpskoj. Šta to znači, da kada naiđe neko sa njemačkim tablicama da porez treba njima da platimo? Sve je apsurd do apsurda - istakao je Dodik za Srnu.

Podsjećamo, UO UIO BiH nije donio odluku o raspodjeli sredstava od putarina jer je federalni ministar finansija Toni Kraljević glasao protiv.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.