15.6.2023. 17:46
0
Softić pitao Lagumdžiju o slučaju sudije Branka Perića: Imam svoj stav, ali ne mogu ga iznijeti
FOTO: Raport
Završena je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

PS BiH danas je usvojio Izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2021. godinu, kao i zaključke Komisije za finansije i budžet u vezi s ovim izvještajima.

Revizija je utvrdila mišljenje za 73 institucije BiH – od toga 21 pozitivno mišljenje, 44 pozitivna mišljenja sa skretanjem pažnje i osam mišljenja sa rezervom sa skretanjem pažnje.

Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2022. godinu nije dobio potrebnu entitetsku podršku delegata, te je upućen Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Delegati su razmatrali i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu, ali ga nisu primili k znanju.

Delegat Safet Softić (Klub bošnjačkog naroda) je postavio pitanje u vezi sa sudijom Suda BiH Brankom Perićem, za kojeg je kazao da je svojim izdvojenim mišljenjem kao predsjednik Sudskog vijeća i pročitavši to mišljenje na izricanju presude, dospio u žižu javnosti.

“Vidimo da je pokrenut disciplinski postupak kod disciplinskog tužioca. Da li VSTV ima ikakav stav po pitanju izdvojenog mišljenja i ovoga što je Perić uradio”, pitao je Softić.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je odgovorio da se radi o “živom” disciplinskom predmetu, te da može samo reći da je podnijeta disciplinska prijava, još uvijek nije podignuta disciplinska tužba.

“Disciplinski postupak se smatra pokrenutim momentom podizanja disciplinske tužbe, a iz medija sam kao i vi čuo da je neko podnio sa istom problematikom i krivičnu prijavu.

Nadam se da će tužilaštva čim prije donijeti tužilačku odluku. Ja imam svoj stav, ali ga ne mogu iznijeti jer se radi o ‘živom’ predmetu”, kazao je Lagumždija.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.