5.7.2023. 14:48
0
Izuzetna uspješnost Vlade Tuzlanskog kantona nakon prvih 100 dana
FOTO: Slobodna Bosna
Nakon prvih 100 dana Vlada Tuzlanskog kantona zabilježila je izuzetnu uspješnost realiziravši sve planirane mjere, te ispunivši i jednu mjeru više od planiranih, rečeno je na danas održanoj konferenciji za medije, upriličenoj povodom obilježavanja prvih 100 dana rada Vlade Tuzlanskog kantona u ovom sazivu. Premijer Kantona Irfan Halilagić je, u društvu ministara prezentirao najznačajnije projekte koje je Vlada realizirala tokom prvog tromjesečja, s posebnim fokusom na realizaciju mjera i obećanja iz ekspozea kojeg je podnio prilikom imenovanja u Skupštini Kantona.

- Realizacija mjera i dinamika kojom Vlada radi pokazatelj su značaja kontinuiteta. Tuzlanski kanton je imenovanjem ove Vlade dobio upravo to, političku stabilnost kao preduslov za realizaciju kapitalnih projekata od kojih upravo građani imaju najviše koristi, ali i pokretanje značajnih reformskih procesa i procesa putne deblokade Tuzlanskog kantona - rekao je premijer Halilagić ističući da je Vlada nakon ispunjenja 18 mjera i 100 posto učinka u prethodnom mandatu, u nastavku nastavila povećanom dinamikom.

Novi ciljevi 
- Nakon prošlogodišnjih 18 mjera, ove godine zacrtali smo 20 novih ciljeva, a za prvih 100 dana planirali realizaciju njih 5. Uz svih 5 planiranih, uspjeli smo izabrati i kompaniju koja će uraditi Glavni projekat i prateću dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade Vlade TK, čime smo ispunili i šestu mjeru i konačno pokrenuli procese da Vladu Tuzlanskog kantona vratimo u njen dom - kazao je Halilagić, prenosi Dnevni Avaz.

Ovakav predan i transparentan rad primijećen je i u međunarodnim krugovima, a što je potvrđeno i tokom jučerašnje posjete ambasadora Nizozemske, Belgije i Slovačke Tuzlanskom kantonu.

- Čast nam je i iskreno zadovoljstvo da su našu predanost i želju da pokažemo da se politika može i mora voditi isključivo u interesu građana prepoznali i ambasadori nama prijateljskih zemalja, što je dobra podloga da sa njima razgovaramo o budućim zajedničkim razvojnim projektima - osvrnuo se premijer Halilagić.

Uz prezentaciju realizacije planiranih mjera, Halilagić se u prezentaciji osvrnuo i na činjenicu da je Vlada izvršila i prvi ovogodišnji rebalans Kantonalnog budžeta i time osigurala značajna nova finansijska sredstva za razvojne projekte 5 miliona KM za sanaciju zgrade Vlade TK, 4,5 miliona KM za Kampus Univerziteta u Tuzli, po 3 miliona KM za zgradu Općinskog suda u Živinicama, zgradu Policijske uprave u Živinicama i zgradu Općinskog suda u Lukavcu, 2 miliona KM za pomoć nerazvijenim općinama, 1,5 miliona KM za zgradu Policijske uprave Tuzla, 1,2 miliona KM za sanaciju štete od poplava, milion KM za osvjetljenje piste aerodroma Dubrave, 690.000 KM za pristupni put prema regionalnoj deponiji EkoSep i 450.000 za most na izletištu Zlača. Također, prezentirani su značajni projekti u oblasti zdravstva i to zaustavljanje negativnih trendova poslovanja na UKC-u Tuzla, pokretanje projekata javno – privatnog partnerstva, proširivanje „Esencijalne liste“ lijekova, te nastavak finansijskih ulaganja u zdravstvo.

Osigurana sredstva 
- Osim svega navedenog osigurali smo i 744.000 KM za projekte podrške mladima u TK, 200.000 KM za sufinansiranje projekata u oblasti kulture, utvrđen je nacrt Strategije razvoja turizma TK, objavili smo tri javna poziva za sufinansiranje turističke i tržišne infrastrukture u iznosu od ukupno 650.000,00 KM, donijeli smo i Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini i time osigurali 12,8 miliona KM podrške za naše vrijedne poljoprivrednike. Utvrdili smo prijedlog Zakona o upotrebi znakovnog jezika u Tuzlanskom kantonu, ali i usmjerili 780.000 za kapitalne investicije u oblasti pravosuđa. Imajući u vidu sve navedeno rad Vlade Tuzlanskog kantona na ovom mjerenju tzv. prolaznog vremena, svako objektivan može ocijeniti samo „izuzetno uspješnim“ - zaključio je današnju konferenciju premijer Halilagić.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.