27.7.2023. 17:36
1
Dodik napravio skandal kakav se ne pamti: RS i Srbija izigrale Hrvatsku, prekršene sve procedure
Helikopter MUP-a Srbije registarske oznake YU-VIP F-WWOC kojim je predsjednik RS Milorad Dodik u utorak sletio na Hvar ušao je u Hrvatsku kao obična civilna letjelica. Proizlazi to iz odgovora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Jutarnjem listu u kojem stoji “plan leta za navedeni let Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe dostavio je ARO (ATS Reporting Office) aerodroma Banja Luka. U planu leta nije bio naznačen nikakav poseban status leta u za to predviđenoj rubrici”.

To znači da su službena tijela RS i Srbije u potpunosti izigrala službena tijela Republike Hrvatske i prekršila su sve važeće diplomatske protokole jer su državnu letjelicu prijavili kao najobičniju civilnu.

U odgovoru HKZP-a se također navodi da “podaci iz plana leta ne sadrže podatke o identitetu putnika te stoga HKZP nije imao informacije tko se nalazi u helikopteru”.

Za razliku od njih, hrvatske službe sigurnosti znale su tko ovim helikopterom dolazi na Hvar. Naime, kako je isti medij doznao, nekoliko dana ranije Ured predsjednika obavijestio je policiju da u Hrvatsku dolazi helikopter s pet putnika te su radi granične kontrole proslijeđena i njihova imena. I policija je prethodno obaviještena da će s Dodikom doći i njegovo osiguranje koje sa sobom ima osobno naoružanje, što je riješeno uobičajenim protokolom.

Prihvat putnika na heliodromu na Hvaru preuzeli su radnici Ureda za poslove sigurnosti MUP-a, koji su svojim automobilima prevezli goste do predsjednikove rezidencije. Stoga nevjerovatno zvuče riječi premijera Andreja Plenkovića kako nije znao da je Dodik došao na Hvar sve dok na internetu nije vidio da Aleksandar Vučić kaže da je došao helikopterom Republike Srbije. Valjda ga je o tome trebao obavijestiti ministar unutrašnjih poslova čiji su ljudi to znali nekoliko dana prije i osiguravali ga na Hvaru.

Najveći sigurnosni propust u ovom slučaju jest ulazak helikoptera MUP-a Srbije u zračni prostor Hrvatske koji je praktički preletio pola Hrvatske bez nadzora. Koju opremu je letjelica imala i je li let eventualno iskorišten za određena snimanja terena i objekata, ostaje nepoznato.

Dodik je u Hrvatsku doletio VIP helikopterom tipa Super Puma koji je u redove srpske policije stigao prošle godine.

Da su sve procedure prekršene, potvrdio je jučer i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, rekavši da “Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo nikakvu informaciju o dolasku Milorada Dodika u Hrvatsku i njegovom susretu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Uobičajen put je da se Ministarstvu vanjskih poslova nagovijesti, da se uputi diplomatska nota. Dakle, to je predsjednik države dogovorio”.

Prema proceduri, kada u Hrvatsku dolazi osoba u statusu predsjednika, ambasada te države prethodno obavještava hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje o tome obavještava MORH, koji daje suglasnost, te MVP potom šalje odobrenje ambasadi. S obzirom na to da je helikopter u vlasništvu MUP-a Srbije, Republika Srbija je, prema proceduri, trebala obavijestiti hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da će njihov helikopter ući u Hrvatsku.

Kada osoba u rangu predsjednika letjelicom dolazi u Hrvatsku, MVP obavještava Agenciju za civilno zrakoplovstvo o tome, te agencija let “označava” kao diplomatski. Ničega od toga u ovom slučaju nije bilo.

Iako je situacija vrlo ozbiljna, premijer Plenković se u četvrtak vrlo sarkastično osvrnuo na ovu temu potaknut novinarskim pitanjima. Rekao je da sada očekuje da oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora da se raspravi kako je netko bez note iz veleposlanstva došao u Hrvatsku i da se traži očitovanje predsjednika kako mu je gost došao a da se to ne najavi uobičajenim putem.

Iako je MUP bio na vrijeme obaviješten o Dodikovu dolasku, premijer je u četvrtak rekao da, koliko je njemu poznato, ni MUP nije znao za to. “Htio bih reći da bi sve bilo odobreno da su pitane službe, tako da mi ovo djeluje malo izvan okvira.”

(Ajdin B.)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.