14.8.2023. 15:21
0
Mreža Safe Journalists: Kazniti Dodika zbog ugrožavanja sigurnosti novinara
FOTO: N1
Mreža Safe Journalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, je oštro osudila uvrede i optužbe koje je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik iznio protiv određenih medija, uključujući N1, pozivajući “relevantne domaće i međunarodne aktere” da intervenišu kako bi se zaustavili napadi na rad novinara u tom bh. entitetu.

Dodik je na konferenciji za novinare održanoj u subotu optužio portale Buka i Capital i televizije N1 i BN da stvaraju atmosferu protiv rukovodstva Republike Srpske i da rade protiv samog entiteta i interesa srpskog naroda, uz pomoć novca iz Velike Britanije.

Također, nakon što ga je novinar N1 televizije Mladen Vujinović upitao da li je odustao od ranije najavljenih zakona, Dodik je odgovorio da je N1 neprijatelj Republike Srpske i pozvao Vujinovića da napusti tu medijsku kuću.

U saopštenju organizacije se navodi da je udruženje BH novinari zatražilo hitnu istragu o Dodikovim prijetnjama novinarima i medijima, koje su ozbiljno dovele u pitanje njihovu sigurnost, ali i normalan opstanak i rad novinara u Banjoj Luci i drugim gradovima Republike Srpske.

Citira se Generalna sekretarka udruženja Borka Rudić koja je navela da gotovo dvije decenije predsjednik RS-a Milorad Dodik ne prestaje sa uvredama, brutalnim napadima i uništavanjem profesionalnog dostojanstva novinara u tom entitetu i u cijele BiH.

“Ono što se dogodilo u subotu na konferenciji za novinare u Banjoj Luci je vrhunac Dodikove verbalne i institucionalne torture prema novinarima i medijskim slobodama. Policija i pravosuđe ne smiju šutjeti na ovaj napad jer nisu djelovali kao odgovorne državne institucije za desetine dosadašnjih napada i prijetnji Dodika. Nekažnjivost nasilja nad novinarima ne smije biti praksa, čak i ako iza napada stoji predsjednik nekog bh. entiteta”, istakla je Rudić i naglasila da će policiji i nadležnom tužilaštvu biti podnesene prijave.

Mreža Safe Journalists se pridružila udruženju BH Novinari i pozvala Dodika, kao i sve druge javne službenike, “da se suzdrže od napada na novinare i medije”.

“Mreža upozorava da je ovakav način postupanja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete raznih vrsta napada i pritisaka”, stoji u saopštenju.

“Mreža Safe Journalists će o ovom slučaju obavijestiti relevantne domaće i međunarodne aktere, te zatražiti njihovu intervenciju protiv nasilja nad novinarima u Republici Srpskoj, koje se nesmetano nastavlja od početka 2023. godine. Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, navodi se, prenosi N1.

Saopštenje potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, BH Novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nuns Nezavisno Udruženje Novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.