26.8.2023. 22:33
0
Spasioci iz BiH se nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili u Sarajevo
FOTO: N1
U Sarajevo se večeras vratio konvoj sačinjen od materijalno-tehničkih i ljudskih kapaciteta službi zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo koji su pružili pomoć Republici Sloveniji u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava.

Podsjetimo, na osnovu Odluke Vijeća ministara BiH, određeno je da će se pomoć za zaštitu i spašavanje pružiti u teškoj mehanizaciji, odnosno bagerima s posadama iz struktura zaštite i spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od 10 dana, a po Naredbi Federalnog štaba civilne zaštite naređeno je angažovanje službi zaštite i spašavanja iz Kantona Sarajevo.

No, kako su večeras kazali ekipi N1 naši spasioci su tražili produženje što im je bilo i odobreno.

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila CZ Kantona Sarajevo i dva CZ RS.

Murat Baručija, v.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite za N1 je večeras kazao da je sve proteklo bez problema te da je najbitnije što je ispoštovana procedura EU mehanizma.

“To je jako bitno, ukoliko uzmemo u obzir da naša zemlja nije članica EU. Vijeće ministara BiH je prebrzo reagiralo. Moram da pohvalim da smo po prvi put zajedno otišli zajedno, dakle spasioci iz Republike Srpske i Federacije BiH. Riječ o zajedničkoj misiji, naravno oni su imali svoje mašine”, kazao je Baručija, prenosi N1.

Potom je dodao:

“Ponudili smo deset radnih mašina, oni su prihvatili četiri. Jedini smo poslali pauk bagere. Najmlađa smo država koja je u mehanizmu i uspjeli smo napraviti dobar posao. Od 1. januara stupili u mehanizam i već smo imali prvu intervenciju. Moram da istaknem da sam jako ponosan na naše momke. Ovo nisu momci koji su profesionalci u Civilnoj zaštiti, nego su angažovani iz drugih firmi i službi, ali su se uklopili odlično. Sve je to naravno u sklopu Civilne zaštite”, kazao je.

Izjavu je dao premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk.

“Ovo je prva akcija ovog tipa za BiH. Po prvi put se uspostavlja mehanizam kordinacije na nivou BiH, na Federacija, pa zatim na KS. Prvi put je ovakva spasilačka misija završena. Iz Slovenije su prezadovoljni. Ostali su dvije sedmice. Dobili smo zahvale sa svih strana”, kazao je Uk, prenosi N1.

Iz Civilne zaštite su pohvalili ministarstvo sigurnosti za direktnu reakciju pri organizovanju cijele akcije.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.