11.10.2023. 13:22
0
Raffi Gregorian posjetio MO BiH: Teroristička prijetnja u BiH minimalna
Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem u službenu posjetu primili su zamjenika podsekretara Organizacije Ujedinjenih naroda i direktora UN-a za borbu protiv terorizma Raffija Gregoriana.

Ovaj američki diplomata, domaćoj je javnosti poznati kao jedan od supredsjedatelja Povjerenstva za reformu odbrane BiH, temeljem kojeg su 2005. godine oformljeni Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Gregorian je u BiH obnašao i dužnost glavnog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice, a bio je i supervizor za Brčko. Ovog je tjedna u posjetu Bosni i Hercegovini, u funkciji šefa UN-ovog ureda za borbu protiv terorizma, koji je utemeljen prije šest godina.

Sastanku sa zamjenicima ministra odbrane BiH nazočili su i sekretar MO BiH Muhamed Smajić, glavni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić i politička savjetnica u Uredu rezidentne koordinatorice UN-a Irina Liczek.

Razgovarano je o različitim aspektima protuterorističke borbe u svijetu, širem sudjelovanju OS BiH u međunarodnim mirovnim operacijama, misijama UN-a u Kongu i Maliju, gdje OS BiH imaju vojne promatrače ili časnike u stožeru operacija. Također, razgovarano je i o mogućnostima suradnje sa Središtem za obuku za operacije potpore miru (SOOPM/PSOTC) OS BiH, kao i Središtem za protuminsko djelovanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava OS BiH.

Govoreći o situaciji u svijetu i regiji, Gregorian je konstatirao da je teroristička prijetnja u BiH minimalna te da sigurnosne institucije BiH dobro drže situaciju pod nadzorom. Konstatirao je da ipak uvijek treba biti budan i na oprezu.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su konstatirali da je sigurnosna situacija u BiH stabilna, što je potvrdio i EUFOR te su obojica istaknuli važnost daljeg produženja mandata EUFOR-a u BiH. Galić je izrazio uvjerenje i da bi se institucije BiH još lakše borile protiv terorističkih prijetnji ukoliko bi BiH bila punopravna članica EU i NATO-a. Goganović je naglasio da se cijeli svijet treba ujediniti u borbi protiv terorizma uz poštivanje međunarodnog prava, uključujući međunarodno pravo o ljudskim pravima i međunarodno humanitarno pravo, ali u čemu kao krovnu instituciju vidi UN. Pri tome je oštro osudio posljednje terorističke napade na Izrael.

„Mir, stabilnost i sigurnost BiH je imperativ, uz poštivanje Daytonskog sporazuma, kojim je predviđeno da se sve odluke donose dogovorom tri naroda i dva entiteta, te su dužnosnici Republike Srpske okrenuti suradnji s NATO-om sukladno Programu reformi, kojeg je 2019. godine usvojilo Presjedništvo BiH,“ naglasio je Goganović.

Tokom sastanka, sugovornici su se podsjetili i vremena dogovaranja reforme odbrane, za koju su svi konstatirali da je jedna od najuspješnijih u BiH. Kao zahvalnost za njegov rad u Povjerenstvu za reformu obrane BiH, zamjenik ministra Galić je uručio Gregorianu Zlatnu plaketu MO BiH.

„Dogovarajući konsenzus o novom odbrambenom sustavu u BiH, postigli smo da nitko nije dobio sve što je tražio, ali su svi dobili ono što im je potrebno. Stvorili smo tada zajedničke Oružane snage BiH za budućnost, kao oružane snage za nove generacije,“ zaključio je Gregorian.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.