30.10.2023. 13:53
0
RS nabavila transportne inkubatore za sve bolnice, po jedan i za FBiH i na Kosovo
FOTO: N1
Sedamdeset četiri aparata za porodilišta širom Republike Srpske, kao i 19 pokretnih inkubatora nabavljeno je u okviru akcije s Ljubavlju hrabrim srcima, prenosi N1.

Inkubatori su danas predati na UKC RS, a svemu su prisustvovali i zvaničnici, uključujući i predsjednika RS Milorada Dodika čiji kabinet od 2010. godine organizuje donatorske večeri sličnog tipa.

Pored UKC-a, bolnica u Trebinju, Foči, Nevesinju, Zvorniku, Bijeljini, Doboju, Prijedoru, Gradišci, Istočnom Sarajevu, inkubatore su dobili i bolnice u Livnu i na Kosovu u Gračanici.

“Želim da što manje djece koristi ove aparate. Uspjeli smo da uradimo ono što ne vidim da je iko u regionu uradio. Reagujemo na pravi način gdje je medicinski urgentno”, rekao je Dodik.

Osvrnuo se na generalna ulaganja u zdravstveni sektor i ljudske resurse.

“Osmijeh vaš, medicinskih radnika je nekad potrebniji nego terapija”, naglasio je.

U posljednjoj akciji 2022. godine najveći lični donator bila Dragica Stojanović, koja je donirala 20.000 maraka.

Na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” skupljeno je oko milion KM.

Predsjednica Udruženja pedijatara RS Јelica Predojević Samardžić rekla je da je nabavljeno deset transportnih inkubatora, sedam stacionarnih, jedan hibridni i jedan inkubator za transport helikopterom.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.