12.1.2024. 17:49
0
Dodik poručuje: Nadam se da ne sluša onog Murphyja, spasite olovku i ostavite nas na miru!
Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik poručio je da "Sjedinjene Američke Države trebaju prihvatiti da Republika Srpska i njeni građani nikada neće dozvoliti da o njihovoj sudbini odlučuju drugi", prenosi Oslobođenje.

Nakon što je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O‘Brien poručio kako je originalni Daytonski sporazum izašao iz njegovog pera i da žele da se fokusiraju na to da institucije vlasti funkcionišu onako kako su dizajnirane da funkcionišu, Dodik je poručio da je dobro znati da O‘Brien smatra da svi trebaju na to da se fokusiraju.

Naveo je da to znači da svi moraju poštovati Ustav BiH i ono što u njemu piše, kao i Daytonski mirovni sporazum.

- To znači da prvo treba osloboditi Ustavni sud od stranaca koji su u BiH oživjeli neki novi "pravni sistem", gdje umjesto da tumače Ustav i drže se slova zakona, oni pozivaju na nasilje stranaca i odluke raznih kolonijalnih upravnika koji su se šepurili kroz BiH i svima nama zagorčali život, koje su još poznate kao "ranija praksa", rekao je Dodik za Srnu.

Kazao je da nigdje na svijetu nema da je iznad zakona i Ustava odluka nekog stranca i da ona ima veću težinu, nego ono što kažu institucije.

Na O‘Brienovo podsjećanje da je Dayton izašao iz njegovog pera, Dodik mu poručuje da ga onda opet pročita.

- Svojim intervencijama, napravili su nam od pravosuđa mućkalicu gdje ima svega i svačega, samo nema prava. Ustavni sud djeluje kao politički organ koji zastupa interese Amerikanaca, a Sud i Tužilaštvo služe za progon njihovih neistomišljenika, kazao je Dodik.

Sve su smislili, kaže Dodik, ali nisu očekivali to da Republiku Srpsku neće utišati prijetnjama.

- Nikada nismo bili poslušnici i nikada to nećemo ni biti. Republika Srpska uvijek se zalagala i uvijek će se zalagati za poštovanje institucija. Onaj ko je dobronamjeran i želi dobro ljudima u BiH zna da čita i vidi da sve što mi govorimo je rekacija na njihovo nasilje i da jedino Republika Srpska čuva dejtonsku BiH, o kojoj O‘Brien govori, rekao je Dodik.

Osvrćući se na O‘Brienovu izjavu da su glasači oni koji moraju dati odgovor na Dodikove prijetnje, predsjednik RS-a je saglasan da su građani Republike Srpske jedini koji mogu dati odgovor, navodeći da su oni to već uradili, birajući njega i politiku koju on predstavlja.

- Dobro bi bilo da i Amerika pročita poruku koju im šalje Republika Srpska i njeni građani i da jednom zauvijek prihvate da nikada nećemo dozvoliti da o našoj sudbini odlučuju drugi. Srpska je za dejtonsku BiH i boriće se za nju. Ako ne može dejtonska, ne može nikakva i to je jasno svakome ko zna da čita, istakao je Dodik.

Zatim se osvrnuo na O‘Brienovu tvrdnju da je on pisao Ustav BiH. Dodik kaže da je to "možda tačno ali nigdje ne piše da je zabranjeno da se entiteti odvoje, jer to nije ni bilo moguće zabraniti, zato što po Povelji UN-a, narodi imaju pravo na samoopredjeljenje".

- Po tome što je rekao trebalo bi da mu vjerujemo na riječ. Preambiciozno za njega, jer su mnogi njegovi toliko prevarili i slagali da su srušili ono što je izašlo iz njegovog pera. Sjećam ga se kao ozbiljnog i posvećenog profesionalca, i sada gajim nadu da je takav i da može pomoći. Ali ako sluša onog Murphyja, to je nemoguća misija. Vratite nam slovo Daytonskog sporazuma, gospodine O‘Brien, spasite svoju olovku i nas ostavite na miru, istakao je Dodik.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.