18.1.2024. 10:13
3
Ljubić: Šta god da Schmidt nametne HNS će poštovati, jer on ima mandat za to
FOTO: Screenshot/bhrt
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić prokomentarisao je na BHRT-u mogućnost nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona od visokog predstavnika Kristijana Schmidta.
Kazao je da je problem to što ne postoji konsenzus između tri konstitutivna naroda te dodao da se tehničke izmjene Izbornog zakona ne mogu nazivati "paketom integriteta", jer ne obuhvataju legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. 

- Nisam baš optimista da će domaći akteri doći do dogovora. Onda ćemo vidjeti šta će učiniti visoki predstavnik. Bez obzira šta i kako nametne visoki predstavnik hrvatski predstavnici u institucijama će to poštovati jer visoki predstavnik na osnovu Aneksa 10 ima taj mandat - kazao je Ljubić.

Nije saglasan s visokim predstavnikom da je presuda "Ljubić" provedena.

- Istina, visoki predstavnik je nametnutim izmjenama Izbornog zakona na dan izbora u jednoj mjeri smanjio disproporcionalnost predstavljanja konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH. On uopće nije tretirao bit odluke Ustavnog suda u predmetu "Ljubić" - rekao je.

Istakao je da je Ustavni sud utvrdio da nije ustavno da svaki kanton daje po najmanje jednog delegata iz reda svakog naroda u Dom naroda FBiH te kazao da odluka Schmidta to nije tretirala, ali jeste smanjila disproporcionalnost.

Pitao je i zašto je sastanak Schmidta s Komšićem nazvao skandaloznim.

- Željko Komšić nema legitimitet, lažno se predstavlja. Komšić ne može upražnjavati funkciju hrvatskog člana Predsjedništva jer nije u stanju ostvariti priziv hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH, što bi trebao po Ustavu BiH. On nema čak ni legalitet - istakao je.
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.