31.1.2024. 20:44
0
Novo poskupljenje plina u FBiH: Mjesečni računi viši i do 10 KM!
Nakon što je Vlada FBiH u ponedjeljak dala saglasnost “Energoinvestu” za poskupljenje plina od 3,9 posto Kantonalno javno preduzeće za snabdijevanje prirodnim plinom “Sarajevogas” pripremilo je novi cjenovnik kojim će biti obuhvaćena potrošnja ovog energenta od 1. januara. Nova cijena za domaćinstva, umjesto dosadašnjih 1,07, iznosit će 1,111 KM po kubnom metru, piše večeras Dnevni avaz.

Na primjeru porodičnog domaćinstva u stanu površine 80 do 90 kvadratnih metara stručnjak za energetiku Almir Bečarević pojašnjava razliku u cijeni grijanja po staroj i novoj cijeni plina.

- Po staroj cijeni plina od 1,07 KM i s potrošnjom od 350 Sm3, mjesečni račun iznosio je 374,5 KM, a po novom cjenovniku – 388,5 KM. Na ovaj način domaćinstvo će godišnje, s potrošnjom od oko 2.000 Sm3 u grijnoj sezoni, imati za oko 80 KM veće izdatke. Ovo povećanje cijene potrošače plina u KS godišnje će koštati oko 5 miliona KM - kaže Bečarević.

Nova fakturna cijena plina za potrošače iz kategorije velika privreda iznosi 1,309, mali privrednici kubni metar plaćat će 1,321 KM, sarajevskim “Toplanama” plin će biti isporučivan po cijeni od 1,111, CNG punionicama 1,087, dok “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva ima status posebnog kupca i plin će dobivati po cijeni od 1,064 KM/Sm3, piše Avaz.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.