5.2.2024. 22:27
0
Predsjedavajući Okerić na premijeri dokumentarnog filma "Agresija na istinu": Naša je obaveza da osiguramo da istina prevlada
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić prisustvovao je večeras u sarajevskoj Vijećnici premijeri dokumentarnog filma "Agresija na istinu", autora Avde Huseinovića, prikazanog u okviru obilježavanja 30. godišnjice masakra na Markalama.

"Agresija na istinu" obrađuje tematiku negiranja genocida i drugih oblika ratnih zločina na tlu Bosne i Hercegovine. Kroz relevantne dokumente, analize, intervjue sa eminentnim stručnjacima, film se bavi dešifrovanjem metodologije velikosrpske politike koja decenijama velike zločine počinjene od srpskih vojnih i policijskih snaga u BiH, negira i često pripisuje žrtvi.

U svom obraćanju prisutnim, predsjedavajući Okerić rekao je da je masakr nad građanima Sarajeva na pijaci Markale jedan od najstravičnijih i najsvirepijih zločina koje glavni grad Bosne i Hercegovine pamti iz perioda agresije, te je postao sinonim za zločinačku brutalnost Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom opsade Sarajeva.

"Slike zločina na Markalama još uvijek ne blijede iz naših sjećanja i kontinuirano nas podsjećaju na nečovječnosti onih koji su nevine građane Sarajeva kontinuirano, 1.425 dana, ubijali i držali u opkoljenom gradu - najvećem logoru na otvorenom. Filmom koji ćemo večeras pogledati, podsjetit ćemo se da bi uzeli pouku i opomenu, da su zločinci bili spremni ubijati nevine - građane, djecu, ali da su još spremniji ubijati istinu. Svakodnevno i strateški nastoje da kreiraju narativ da su žrtve krive što su ubijene. Izvrtanjem historijskih činjenica nastoje kreirati vlastiti narativ, gdje zločince predstvaljaju kao heroje - a oni to nisu. Zato je naša obaveza, svih nas pojedinačno, ali i kao predstavnika institucija da osiguramo da projekti i aktivnosti koje se suprostavljaju lažnom narativu ugledaju svjetlo dana. Da svaki dan nastojimo podržavati projekte koji rasvjetljavaju svaki segment naše historije iz perioda agresije", rekao je Okerić, dodavši da oni koji su činili zločine ili u čije ime su zločini činjeni nastoje koristeći sve raspoložive resurse i kapacitete da prikriju istinu.

Činili su to, dodao je, skrivanjem dokumenata, ratnih zločinaca, masovnih grobnica, pa i danas formiranjem kvazi naučnih međunarodnih komisija koji negiraju dokazanu sudsku istinu i činjenice.

"Ovaj film nam je odavno bio potreban, ali za istinu nikad nije kasno. Mi na ovome ne smijemo stati, već još aktivnije raditi. Ne smijemo dopustiti da riječ i djela zločina i zločinaca pobijedi, moramo nadjačati i osigurati da istina prevlada. To je naša obaveza i zalog za buduće generacije radi svih onih koji su ubijeni i ubijani na Markalama, u Ferhadiji, Alipašinom polju, Dobrinji, svakom dijelu Sarajeva ali i na Tuzlanskoj kapiji, Prijedoru, Srebrenici. Zbog onih koji su prošli i preživjeli logore, zbog desetina hiljada nevino ubijenih u cijeloj našoj domovini, zbog zločina genocida nad nama na kraju 20-tog stoljeća. Agresija na istinu vodi se žestoko, kontinuirano i sistematično kao što je i oružana agresija bila. Naša je obaveza da isto tako budemo spremni i imamo odgovore", zaključio je predsjedavajući Okerić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.