20.2.2024. 13:22
2
Kovačević: Bakira podsjećamo da je njegov otac Alija ovakvu BiH prihvatio u Dejtonskom sporazumu
FOTO: n1
Defititvno da je Republika Srpska po svom Ustavu uređena kao republika, isto kao što je i FBiH uređena kao federacija, kaže Kovačević.

- BiH može da ostane ovakva kakva jeste, dejtonska, sastavljena od dva entiteta i asimetrična federacija. U suprotnom BiH definitvno neće biti, poručio je delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Radovan Kovačević.

- Oni koji nam poručuju da neće da prihvataju asimterična rješenja, žele da mijenjaju ustavnu strukturu BiH i ustavni poredak i to im je samo način da centralizuju BiH. Međutim, to je nešto što je nedopustvo, rekao je Kovačević.

Kovačević poručuje da se često u posljednje vrijeme iz Sarajeva čuje da su za njih neprihvatljiva asimetrična rješenja za BiH.

- Međutim, moramo da ih podsjetimo da su oni pristali na asimterično rješenje koje se zove BiH. To znači da je BiH po svom ustavnom uređenju asimterična federacija, ili možemo reći konfederacija. Defititvno da je Republika Srpska po svom Ustavu uređena kao republika, isto kao što je i FBiH uređena kao federacija. To znači da je da je definitivno BiH sastavljena od jedne republike i jedne federacija, a to je asimetrično rješenje, koje je prihvatio Alija Izetbegović, naglasio je Kovačević.

Kovačević ističe da je u posljednje vrijeme Bakir Izetbegović prvi pokrenuo priču sa tezom da neće prihvatiti asimetrično riješenje.

- Mi ga moramo podsjetiti da je to asimetrično rješenje koje se zove BiH prihvatio njegov otac u Dejtonskom sporazumu, kaže Kovačević za RTRS.

On podsjeća da sada i Denis Bećerović, Refik Lendo i Ćamil Duraković kažu da je svako rješenje koje je asimterično za njih neprihvatljivo.

- Daju nam primjere Vijeća naroda i Doma naroda u parlamentu FBiH. Međutim moramo da znamo da je Vijeće naroda jedna institucija koja je nametnuta, i ona ne postoji u izvornom Ustavu Republike Srpske i nema nikakvo utemeljenje u Dejtonskom sporazumu, za razliku od Doma naroda u FBiH, koje proizilazi iz Vašingtonskog sporazuma i izvornog Ustava FBiH, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da je Ustav BiH odredio prilikom izbora delegata u Dom naroda parlamentarne skupštine BiH da se Srbi biraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jer je riječ o jednodomnom parlamentu, dok se Bošnjaci i Hrvati biraju, kako Ustav BiH kaže, u Domu naroda parlamenta Federacije.

- To nam jasno kaže da je to asimetrično rješenje, i da je Ustav BiH predvidio da je BiH asimetrična. Јedino takva može da postoji. Isti slučaj je i kada članovi Predsjedništva ulože veto, odnosno zaštitu vitalnog entitetskog ineteresa. Svjedoci smo kada su to radili Željka Cvijanović i Milorad Dodik, kada su uložili veto, to ide u NSRS, dok druga dva člana Predsjedništva, kada ulože veto, to ide u Dom naroda parlamenta FBiH. To su stvari koje je Ustav odredio, zaključio je Kovačević.

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.