25.7.2024. 15:14
0
CIK BiH: Utvrđen redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o postupku žrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću, provela postupak žrijebanja za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću, ovjerenih za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine.

Žrijebano je 296 političkih subjekata, od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH je elektronski provela postupak žrijebanja političkih subjekata putem međunarodnog internet servisa random.org.

Nakon provedenog žrijebanja CIK je održao sjednicu na kojoj je svojom odlukom potvrdio redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću i on će s utvrđenim redoslijedom biti objavljen na Internet stranici www.izbori.ba.

Na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija BiH je nastavila postupak ovjere kandidatskih listi.

- Podsjećamo da je 18. jula 2024. godine Centralna izborna komisija BiH ovjerila 1.831 kandidatsku listu, a za 68 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, obavijestila političke subjekte da ih otklone u roku od pet dana.

Od ukupno 68 kandidatskih listi koje su imale nedostatke ili nepravilnosti, 62 kandidatske liste u potpunosti ispunjavaju uslove za ovjeru, četiri kandidatske liste djelimično ispunjavaju uslove za ovjeru, a dvije kandidatske liste ne ispunjavaju uslove i njihova ovjera je odbijena - navodi se u saopćenju.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja je do 22. augusta 2024. godine.

Pored navedenog, na današnjoj sjednici je razmatrana Informacija o postupku prijema i obrade prijava za glasanje izvan BiH za period 9. 5. do 23. 7. 2024. godine, zatim Izvještaj o upisu izbjeglih osoba koje nisu upisane u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH za Lokalne izbore 2024. godine, kao i Informacija preliminarnog pregleda kandidata za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama u BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

(Erna H.) 

CIK BIH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.