15.8.2024. 14:38
0
Odluka CIK-a: Ratni zločinac skinut sa funkcije potrpedsjednika biračkog odbora u Bratuncu
FOTO: N1
Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Udruženje "Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje "Žena Podrinja" uputili su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za povjeru i uklanjanje presuđenih ratnih zločinaca iz izbornog procesa.

Na osnovu informacija iz medija da je osoba Mlađenović Najdan, presuđena za počinjeni ratni zločin pred sudom BiH, imenovana za zamjenika predsjednika biračkog odbora opštine Bratunac majke Srebrenice uputile su dopis CIK-u.

CIK je danas objavio odluku da se nakon porvjere Mlađenović uklanja sa dodjeljene funkcije.

CIK je ovako obrazložio odluku:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u skladu s Članom 2.19 stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine raspisala je Javni konkurs za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini. Na javni konkurs, blagovremenu prijavu putem portala e-Izbori, dostavilo je 9.346 kandidata.

U skladu s Pravilnikom o postupku imenovanja i razrješenju biračkih odbora za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2024. godine u postupku selekcije izvršene su provjere urednosti, potpunosti i blagovremenosti dostavljene dokumentacije od strane kandidata, te ispunjavanja općih i posebnih kriterija za imenovanje za predsjednika/zamjenika biračkog odbora utvrđene Članom 2.2 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Članom 8. i Članom 9. Pravilnika o postupku imenovanja i razrješenja biračkih odbora za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2024. godine.

Centralna izborna komisija BIH je odlukom broj: 06-1-07-1-1339-1/24 od 01.08.2024. godine utvrdila listu od 7.111 kandidata za predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora.

Podnosioci prigovora su nakon objave navedene odluke, blagovremeno, uložili prigovor na odluku broj: 06-1-07-1-1339-1/24 od 01.08.2024. godine u kojem su naveli da je lice Mladenović Najdan, koji se našao na listi kandidata za imenovanje na dužnost predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora, osuđen za ratni zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se navedeni prigovori zasnivaju na istom ili sličnom činjeničnom stanju i istom pravnom osnovu, a da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine stvarno nadležna u pogledu rješavanja navedenih prigovora, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u skladu sa Članom 118. Zakona o upravnom postupku zaključkom broj: 05-1-07-5-1290/24 od 14. 08.2024. godine iste spojila i vodila jedinstven upravni postupak.

Odredbom Člana 1.7b Izbornog zakona Bosne i Hercegovine propisano je da nijedna osoba koja je osuđena od strane bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidovati na izborima niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu funkciju.

Uvidom u službene evidencije podataka utvrđeno je da je lice Mladenović Najdan pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci presudom Suda BiH br.S1 1 K 009947 12 KRI od 04.03.2014. godine zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Imajući u vidu naprijed navedenu zakonsku odredbu, te činjenicu da je lice Mladenović Najdan pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela protiv civilnog stanovništva, Centralna izborna komisija BiH je odlučila kao u dispozitivu ove odluke.

(Erna H.) 

CIK BIH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.