27.8.2024. 15:36
0
Sattler u oproštajnom govoru o europskom putu BiH: Nije bilo pravog pomaka od marta ove godine
Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler zaključuje svoj mandat, a kako je rekao ranije svojim najvećim neuspjehom u našoj zemlji smatra to što nije postignut dogovor o izbornoj reformi.

U današnjem obraćanju Sattler je pozvao vlasti u BiH da u narednom periodu naprave iskorak na europskom putu, s obzirom da, kako je rekao, pomak na ovom planu nije napravljen od marta ove godine.

Sattler je u obraćanju medijima izvdojio korake koje je Bosna i Hercegovina u toku njegovog mandata napravila na europskom putu, ka punopravnom članstvu.

“Kandidatski status iz 2022. godine, i odluka da se otvore pregovori u martu ove godine. To znači da ste sada u istom vagonu sa susjednim zemljama – Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom, Sjevernom Makedonijom, i to je sjajno jer ste konačno uhvatili korak s njima, vaš narod je dugo čekao, posebno ovaj zadnji korak o pokretanju pregovora znači pobjedu za narod“, naglasio je Sattler.

Dodao je kako su pored velikih pitanja u sjeni često ostajale manje stvari, a koje su pokazale da je Bosna i Hercegovina već dio europske porodice – od pristupanja EU Mehanizmu za civilnu zaštitu, što omogućava BiH da daje i prima pomoć tokom prirodnih katastrofa, do postizanja protoka informacija sa Europolom.

Ipak, naglasio je Sattler, dovoljno je realan da kaže kako sve nije sjajno, te da postoje i problemi.

“Nakon odluke Europskog vijeća u martu, nismo vidjeli pravi pomak na reformskom putu, nismo vidjeli zakone koji su potrebni za naredne koraka, i nažalost postoji nekoliko stvari koje nedostaju u smislu usuglašavanja Plana rasta“, podvukao je.

Pozvao je vlasti da, u cilju ispunjavanja uslova, ususret održavanja prve međuvladine konferencije, naprave neophodne korake i usvoje četiri preostala reformska zakona i usuglase pregovarački tim za pregovore sa EU, kako bi zemlja nastavila napredovati na europskom putu.

Nakon petogodišnjeg mandata u BiH, Sattler se osvrnuo i na život u našoj zemlji.

“Nije vam iznenađenje ako kažem kako je Bosna i Hercegovina postala je moj drugi dom tokom ovih pet godina. Putovao sam zemljom, upoznao mnoge ljude, pokrenuli smo mnoge projekte, razne programe, i možda najvažnije, napravili smo važne korake na putu ka Europskoj uniji“, dodao je.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.