14.7.2024. 13:55
0
'Medeni zlatnik' jestivi suvenir Jajca
Legenda kaže da je posljednji kralj Bosne i posljednji srpski despot Stjepan Tomašević Kotromanić na svojoj krunidbi u Jajcu onima koji su došli dijelio svoj novac, tj. zlatnike koje je on iskovao. Od tada je prošlo više od 560 godina, a u Jajcu se i danas mogu pronaći Zlatnici kralja Stjepana.

Za to je zaslužna Josipa Kulenović, vlasnica slastičarnice Granny Kate’s iz Jajca koja je "iskovala" jestivi suvernir Jajca - Medeni zlatnik.

Josipa Kulenović, inače profesorica engleskog i hrvatskog jezika, nakon 15 godina rada u nastavi odlučila je promijeniti profesiju.

"Nakon 15 godina u prosvjeti i svih problema u kojima je školstvo odlučila da želim da promijenim posao. Prvo sam malo putovala po svijetu. Kad sam se vratila, odlučila sam da otvorim slastičarnicu i nazovem je po svojoj baki koja me naučila da pravim kolače".

Govoreći o „Medenom zlatniku“, kaže da joj je bila želja da za svoj grad napravi jedan drugačiji suvenir.

Objašnjavajući zašto baš zlatnik kralja Stjepana, kaže da je to zato što je Stjepan okrunjen u Jajcu, tu je i sahranjen.

"Bio je posljednji bosanski kralj, bio je despot srpski. Kako god pogledamo, on je nekakav simbol ujedinjenja. Bio je značajan ne samo za Jajce već za cijelu srednjovjekovnu državu Bosnu".

Istakla da je ideja bila da napravi suvernir koji može da bude jestiv, a i ne mora.

"Ko želi, može da ga drži u vitrini, a ko želi - može ga i pojesti".

Dodaje da se „Medeni zlatnik“ zbog svog sastava može jesti i nakon pola godine, a i duže.

U medenjaku se nalazi med koji je u srednjovjekovnoj Bosni bio glavna namirnica i zaslađivač. Tu je još i brašno, ulje i nekoliko začina koji upotpunjuju ukus - kolač ne sadrži mlijeko i druge kvarljive proizvode.

Svaki se medenjak, kaže, zasebno pravi - nijedan nije isti. Oblikuje se u drvenom kalupu, radi se po starinski, bez miksera.

Naglašava da postoji interes za „Medeni zlatnik“.

"Veliki je interes, naročito ljudi koji žive vani. Naša dijaspora, oni koji su čak više vezani za Jajce nego mi koji živimo ovdje. Obično mi koji tu živimo ne vidimo sve te ljepote kojima smo okruženi. Oni na neki način znaju šta su ostavili. Valjda ih veže nostalgija uz njihov grad".

Za „Medeni zlatnik“ interesuju se i turisti, stranci koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu da bi naučili nešto, kako kaže Josipa Kulenović, o povijesti, prirodnim ljepota, oni koje zanimaju muzeji, kultura....

A kad je riječ o zvanju profesora Kulenović kaže - jednom profesor, uvijek profesor. Dodaje da se možda ovom pozivu nekad i vrati kad bude bolja sitacija u prosvjeti.

(FTV, NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.