23.6.2016. 15:05
1
Ko su "Noćni vukovi" koji dolaze u BiH i zašto ih veliča Vladimir Putin?
"Noćni vukovi" nisu običan klub motociklista. Ovi momci iz Rusije voze motore ne samo zbog ljubavi prema dvotočkašima, poput ostalih, već prvenstveno zbog ljubavi prema otadžbini i kategorički odbijaju da ih zovu "bajkerima". Činjenica da ih predsednik Rusije Vladimir Putin naziva "svojom braćom" dodatno ih razlikuje od svih ostalih motorista na svijetu.

Članovi ovog kluba za sebe kažu da predstavljaju veliku grupu patriota, istomišljenika koji prije svega vole svoju državu.

I dok ih Vladimir Putin veliča, zapadni mediji ih na sve moguće načine diskredituju, nazivajući ih "bandom koju drma kriza srednjih godina".

"Noćni vukovi" osnovani su u maju 1989. godine, i uskoro će proslaviti više od četvrt vijeka postojanja.

Klub je u početku okupljao ljubitelje rok muzike i moticikala koji su osamdesetih godina održavali zabranjene rok koncerte u Moskvi. Međutim, 1989. kada su zvanično i osnovani, postaju "Noćni vukovi" - prvi zvanični moto-klub u SSSR.

Ubrzo je uslijedilo i osnivanje ogranaka u Ukrajini, Letoniji, Njemačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Makedoniji.

Lider "Noćnih vukova" je Aleksandar Zaldostanov, koji ima nadimak "Hirurg".

On je, nezvanično, treći čovjek Rusije, najbolji prijatelj Vladimira Putina. Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg, rođen je na Bogojavljenje 19. januara 1963. u SSSR-u, u ljekarskoj porodici. 

Aleksandar Zaldostanov
Aleksandar Zaldostanov

Po obrazovanju maksilofacijalni hirurg (odatle i nadimak), a po opredeljenju motociklista, ovaj čovjek izuzetne harizme uspio je da hobi pretvori u zanimanje i zato danas živi svoj san. Osnivač je i predsjednik najmasovnijeg svjetskog motociklističkog kluba “Noćni vukovi".

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao je Hirurga Ordenom časti za izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešće u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje Otadžbinskog rata.

Njegovi “Noćni vukovi” propаgirаju zdrаv život, njegovаnje prаvoslаvnih trаdicijа, аktivni su u pomoći djeci bez roditeljа i u borbi protiv nаrkomаnije, navodi se na internet stranici ovog udruženja.

Klub je godinama sticao sve više simpatija u Rusiji, naročito zbog svog patriotskog stava i nepodjeljene podrške Kremlju. To, i bliske veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom donijelo im je ulogu u političkom životu Rusije.

Uživaju podršku i velike simpatije Vladimira Putina, koji se nekoliko puta pojavljivao kao počasni gost na njihovim okupljanjima, vozivši sa njima "Harley Davidson" motore.

U augustu prošle godine "Noćni vukovi" su imali svojevrsan šou u Sevastopolju, kada su podržali pripajanje Krima "majci Rusiji", a Ukrajinu nazvali "državom koju kontrolišu fašisti". Prilikom njihove posjete na ulice krimske prijestonice izašlo je 100 hiljada ljudi, a nacionalna televizija je prenosila čitav događaj.



Navodno su se borili na strani proruskih pobunjenika na ratištu u Ukrajini, kao i da ih finansira direktno Vladimir Putin. Međutim, oni su ove navode zapadnih medija demantovali.

"Noćni vukovi" obožavaju bivšeg sovjetskog lidera Josifa Staljina. Što se tiče stavova prema LGBT populaciji, Zaldostanov je u jednom intervjuu izjavio da "kada bi se biralo drugo ime kluba, to bi sigurno bilo 'Smrt pede*ima'".

Protive se "nametanju zapadnih vrijednosti i američke ideologije".

Svojim "nepodjeljenim patriotskim stavom", kako kažu, navukli su na sebe bijes brojnih neprijatelja Rusije. Tako su SAD u decembru 2014. godine uvele sankcije protiv "Noćnih vukova", uz obrazloženje da je to "grupa koja je učestvovala u oružanom sukobu u Ukrajini".

Nakon što su najavili "pobjednički marš" 9. maja od Moskve do Berlina, u čast pobjede nad fašizmom, "Noćni vukovi" su se našli i na udaru Poljske i Njemačke, koje su im također zabranile ulazak u te zemlje. Sankcijama se pridružila i Kanada.

Ipak, sankcije ih nisu spriječile da bez problema uđu u Poljsku i odaju počast žrtvama u Katinjskoj šumi.

"Noćni vukovi" 1995. godine lansiraju svoju modnu liniju pod nazivom "Wolf Wear", i otvaraju prodavnicu odjeće, kao i mehaničarsku radnju "Wolf Engineering".  Pored toga, ovaj klub organizuje brojne humanitarne događaje širom Rusije još od 2001. godine.

Kako postati član "Noćnih vukova"?

Dio ove "odabrane skupine" možete postati ukoliko ste:
- Muškarac
- Državljanin neke od bivših sovjetskih država
- Ukoliko vas je postojeći član kluba pozvao da se pridružite
- Ukoliko ste prisustvovali okupljanjima "Noćnih vukova" pune dvije godine
- Ukoliko niste homoseksualac
* religija nije bitna stavka pri učlanjivanju

Uživaju velike simpatije Vladimira Putina

"Noćni vukovi" počinju svoju turneju pod nazivom "Slavenski svijet 2016", u sklopu koje će posjetiti i Bosnu i Hercegovinu.

U maršu koji zovu i "jačanje dijaloga između slavenskih naroda" posjetit će ukupno 12 zemalja, među kojima i Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Turneja se planira proteklih šest mjeseci, s ciljem jačanja suradnje između Rusije i zemalja slavenskog porijekla.

(Merima Druškić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.