5.1.2017. 17:15
18
"Obilježavanje 9. januara pokazat će da država BiH ne postoji. Životi svih građana te tzv. države bit će dovedeni u pitanje"
Deveti januar je ukinut odlukom Ustavnog suda kao dan entiteta Republika Srpska, međutim, uprkos odlici Ustavnog suda, pripreme za obilježavanje i dalje teku.

"Obilježavanje Dana Republike Srpske će pokazati paradoks, tu imate dio države koji ne poštuje odluke suda koji je nadležan za sve ono za šta je Ustavni sud nadležan i u svakoj drugoj državi i bez kojeg država ne može postojati", rekao je za Source Esad Bajtal, politički analitičar.

Prema njegovom mišljenju, obilježavanje Dana RS-a organizuju svi oni koji se svakodnevno "zakljinu" u Dayton.

"Imate ljude koji se na nešto pozivaju samo zato da bi to nešto kršili. Iza tog Daytona postoji potpis. Zamislite ljude koji ne poštuju ni svoje vlastite potpise, samim tim ne poštuju sebe same, a ko ne poštuje sebe, kako od njega očekivati da poštuje bilo koga drugog. Ovdje imate izdaju svega. Izdaju morala, izdaju zakona, izdaju institucija, izdaju sebe i izdaju vlastitog potpisa, a pri tome imate stalno zaklinjanje u sve to", rekao nam je Bajtal.

To nije jedini paradoks prostora o kojem govorimo. Tamo vlada sve što vlada u cijeloj BiH, glad, bijeda, prevara i drugo, a tamo se građanima priča da oni žive bolje nego građani Njemačke, kaže san sagovornik i dodaje: 

"Zamislite onaj ko sebi dozvoli tu vrstu apsurdne priče na šta je on sve spreman".

Odnos Federacije BiH i Republike Srpske bi mogao da bude narušen dodatno, ali ovdje se radi o nečemu dosta dubljem. Obilježavanjem Dana RS-a poništavamo postojanje države Bosne i Hercegovine. 

"Oni nas drže u bijedi, poniženju, u dugovima da bi igrali svoje političke igre. Sud bi trebao biti onaj koji govori posljednju riječ i sud je rekao svoju riječ i vidjet ćemo šta će biti i kako će se sve to završiti i kako će to posmatrati Međunarodna zajednica koja ovih mjeseci daje Bosni i Hercegovini šansu, odnosno upitnik preko koga treba da se približi svom ulasku u EU. Hoće li ta EU dozvoliti lakrdiju te vrste?", pita se Esad Bajtal.

Država je sistem zakona kome se moraju povinovati svi grđani i svi zvaničnici. Zakon mora biti iznad svega jer ide u korist svih. 

"Svako mora poštovati zakone da bi stanje bilo regularno i normalno, a ako se događa da se vrhunski zakoni ne poštuju, onda to više nije riječ o državi nego o privatnoj državi gdje umjesto zakona vladaju ljudi i samovolja onih koji su toliko ojačali, a ojačali su nezakonitim bogaćenjem da osjećaju snagu da mogu učiniti sve što hoće. Kada imate samovolju onda imate anarhiju, kada imate anarhiju ona nemate državu. Ako to nemate onda su svi građani te tzv. države dovedeni u pitanje, uključujući i ono egzistencionalno, jer u anarhiji svakog trenutka može buknuti plamen koji je porazan za sve žitelje te zemlje", rekao je za naš portal politički analitičar Esad Bajtal.

Srbija ima svoju ulogu u svemu tome, dolazak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, smatra Bajtal, ne iznenađuje. Bakir Izetbegović je uputio molbu Nikoliću da razmisli o dolasku  u Banju Luku 9. januara.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je Bakiru Izetbegoviću da nema namjeru da odustane od posjete Banja Luci 9. januara, kada je proslava Dana Republike Srpske.

"Naravno da ću otići da to obilježimo i proslavimo, Srbija i Srpska imaju specijalne veze. I ne priznajem takvu vrstu ucjena", rekao je Nikolić za beogradski Kurir.

"Nikolićev dolazak me ne zbunjuje, od njega se to i očekuje jer on u svojoj biografiji nema ništa što govori da bi on uradio nešto drugo umjesto došao. Nosi titulu vojvode i to onog pokreta koji je četrdesetih godina onog stoljeća bio kolaboracionistički dio hitlerovsko-musolinijevske fašističke koalicije. To je potvrđeno sudskim odlukama, presudama njihovim vođama, oni su bili saradnici te fašističe koalicije i šta govoriti o čovjeku koji nosi vrhunsku titulu tog pokreta nego da uprkos svemu što se priča o poboljšanju odnosa naše dvije zemlje, šta očekivati od takvog čovjeka nego da mimo svih tih priča postupi tako kako će postupiti i dođe i svojim dolaskom krši zakone te države i krši Dajtonski mirovni sporazum", rekao nam je Bajtal.

Novinarka: Merima Druškić

18
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.