21.2.2017. 12:55
6
Kolika kazna očekuje Amira Zukića zbog nezakonitih zapošljavanja? Statistički gledano - mogao bi biti oslobođen!
Generalni sekretar SDA Amir Zukić uhapšen je po nalogu Tužilaštva KS zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima. Istog dana uhapšen je i vozač Amira Zukića, Seid Fazlagić, koji se tereti za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Ime Amira Zukića te potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića dovođeno je u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem nakon hapšenja u akciji "Bosna".  Zukić je jedan od glavnih aktera afere „nezakonita zapošljavanja“ u Elektroprivredi BiH.

Tada uhapšeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Esed Džananović rekao je kako je zapošljavanje u Elektroprivredu vršeno po direktnom nalogu visokih zvaničnika SDA. Također, Tužilaštvo KS prilikom traženja pritvora za uhapšene u akciji "Bosna" navodilo da je ova trojka uključena i u druga zapošljavanja u javna preduzeća. Ranije su u okviru ove akcije uhapšeni i glavni tehničar Klinike za bolesti uha, grla i nosa na KCUS-u Safet Bibić, Ramiz Karavdić, te Nedžad i Senad Trako.

Uhapšene osobe su osumnjičene da su počinile krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, primanja dara ili drugih oblika koristi i primanja nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sumnjiči ih se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Jučer je održano ročište gdje je Amiru Zukiću i njegovom vozaču Seidu Fazlagiću Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Bosna i Hercegovina sve više nazaduje - Ključni problem BiH ekstremna prisutnost političke korupcije

BiH se prema Indeksu percepcije korupcije Transparency International nalazi na 83. mjestu, od ukupno 176 zemalja, sa ocjenom 39 na skali od 0 do 100, a rezultati pokazuju da posljednjih godina nije zabilježen nikakav napredak.

Bosna i Hercegovina je ove godine dobila ocjenu 39, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije, i nalazi se na 83. mjestu, od ukupno 176 zemalja uključenih u istraživanje.

Poredeći rezultate u posljednjih pet godina, gdje se ocjene kreću od 42 za 2012. i 2013., što je bila najveća ocjena u ovom periodu, do 38 za 2015. i 39. za 2016., vidljivo je da BiH nije napravila nikakav napredak.

BiH poziciju na listi dijeli sa Albanijom, a i dalje se nalazi ispod Hrvatske (ocjena 49 i 55. mjesto), Crne Gore (ocjena 45 i 64. mjesto) i Srbije (ocjena 42 i 72. mjesto), dok su ispod BiH Makedonija, koja je najviše nazadovala u regionu (nalazi se na 90. mjestu, sa ocjenom 37) i Kosovo (ocjena 36 i 95. mjesto).

Ovogodišnja lista pokazuje da sve više zemalja bilježi nazadak, što pokazuje potrebu za preduzimanjem hitnih mjera u borbi protiv korupcije, posebno u zemljama, kao što je BiH, u kojima sistemska korupcija na najvišim nivoima vlasti vodi sve većoj nejednakosti u raspodjeli moći i bogatstva i jazu između političkih elita i građana.

Transparency International BiH je na prezentaciji naglasio da je ključni problem BiH ekstremna prisutnost političke korupcije, što zahtijeva rješenja na nivou političkog sistema, odnosno reformisanje načina na koji funkcionišu političke partije i nosioci javnih funkcija, a poseban prioritet mora biti reforma pravosuđa, koje se suočava ne samo sa pokušajima političke kontrole, već i sa sve većim brojem korupcijskih afera u svojim redovima.

Kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina

Prema Krivičnom zakonu FBiH i RS kazne za mito i korupciju su od šest mjeseci do pet godina.

"Ko službenoj osobi ili odgovornoj u Federaciji BiH, uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svog ovlašćenja učini što ne bi smjela učiniti ili da ne učini što bi morala učiniti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe - kaznit će se kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina",  navedeno je u Zakonu.

Zakon propisuje i novčanu ili kaznu zatvora do tri godine onome 'ko službenoj ili odgovornoj osobi u FBiH uključujući i stranu službenu osobu, učini ili obeća dar ili kakvu drugu korist da u okviru svog ovlašćenja učini što bi morala učiniti ili da ne učini što ne bi smjela učiniti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenu ili odgovorne osobe.

"Ko primi nagradu ili kakvu drugu korist da korištenjem svog službenog ili uticajnog položaja u Federaciji BiH posreduje da se učini ili ne učini koja službena radnja kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine", piše u Zakonu.

U Republici Srpskoj Krivični zakon predviđa zatvorsku kaznu od 2 godine do 10 godina zatvora za službeno lice koje zahtijeva ili primi obećanje poklona ili druge koristi za sebe ili drugog da u okviru svog službenog ovlašćenja ili u vezi sa svojim službenim ovlašćenjem izvrši službenu radnju koju ne bi smio izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo da izvrši.

S druge strane ko službenom licu učini, ponudi ili obeća poklon ili korist u okviru ovlašćenja koju ne bi smjelo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do 5 godina.

U deset godina rada državnog pravosuđa preko 82 posto optuženih za korupciju je oslobođeno!

U deset godina rada državnog pravosuđa, Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju preko 82 posto optuženih za korupciju je oslobođeno ili osuđeno na uvjetne kazne zatvora, što, prema stručnjacima, govori o tome da se radi o manjim i nekada slabo istraženim predmetima.

Od ukupno 139 osoba ikada optuženih za koruptivna djela pred Sudom BiH, njih 116 je oslobođeno ili je dobilo uvjetnu ili novčanu kaznu, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Od ostalih 23, više od pola je osuđeno na kazne manje od godinu dana zatvora – što znači da je moglo svoju kaznu platiti novcem.

Samo dva osuđenika ikada su za koruptivna djela dobila kaznu veću od pet godina zatvora. Trenutno su pred Sudom BiH donesene četiri nepravosnažne presude za koruptivna djela – i sve su oslobađajuće.

Najpoznatija presuda je izrečena članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću

U deset godina rada, Sud BiH je u slučajevima koruptivnih djela oslobodio ukupno 38 osoba, a jedna od najpoznatijih presuda je ona izrečena članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo “nesavjestan rad u službi u vezi sa šumskom krađom”.

Veći broj optužnica za koruptivna djela je, nakon njihovog podizanja, prebačen na entitetska tužilaštva. Tako su predmeti protiv Dragana Čovića i Edhema Bičakčića, zbog nezakonitog trošenja budžetskog novca za kupovinu i adaptaciju stanova, te bivšeg predsjednika Živka Budimira, zbog zloupotreba u pomilovanjima, prebačeni na Kantonalni sud u Sarajevu.

Najveća kazna zatvora do sada je deset godina

Najveću kaznu zatvora, od deset godina, zbog pronevjere u službi dobio je Nedžad Bajraktarević, za nezakonito prisvajanje novca koji mu je povjeren za rad u službi, u ukupnom iznosu od 600.000 KM.

On je jedna od dvije osobe koje su ispred Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju za ova djela dobile kaznu veću od pet godina. 

Novinarka: Merima Druškić

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.