5.8.2023. 13:58
1
Milanović: Bez hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog sporazuma. Srbi se vraćaju u Knin jer im je tu dobro
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je u subotu u povodu proslave Dana pobjede i 28. godišnjice VRO Oluje da bez hrvatske pobjede ne bi bilo Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Istina je voda duboka. Ne vidi je svako na isti način. Ne vide je jučer u Prijedoru, nažalost. Od svih mjesta, odabrali su Prijedor gdje je ubijeno nekoliko tisuća muslimana i Hrvata 1992. godine i to nije lijepo. Bit ću vrlo blag – to je pogrešno”, rekao je Milanović, a prenosi Hina.

Time se osvrnuo na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je izjavio u petak u Prijedoru kako je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dok je čelnik RS Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim poduhvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

“Pobjeda je bila velika i bila je teška. Kad govorimo o istini, istina treba biti izrečena u cijelosti. Hrvatska pobjeda je omogućila Daytonski mirovni sporazum, ali to je vrlo defenzivna tvrdnja. Nije ga omogućila, nego ga bez nje ne bi bilo”, poručio je Milanović.

Rekao je i da je hrvatski grad Knin nastao u prostoru koji nije “baš najnježniji za život”, dodavši kako je ta zemlja za tvrde, teške i hrabre ljude koji su to kroz povijest dokazivali.

Naveo je da su saveznici i prijatelji, u vrijeme dok se Hrvatska pripremala za završetak rata, pisali planove o tome da Hrvatska bude uređena po planu Z4, a što bi, dodao je, bilo jako loše rješenje.

“Ono nije prihvaćeno samo zato što tadašnji protivnik, pobunjeni Srbi, na to nisu pristali. Na vlastitu katastrofu i štetu”, podsjetio je.

Milanović je poručio kako je u ovaj hrvatski kraljevski grad hrvatska vojska ušla kada u njemu više nije bilo nikoga.

“Vrijeđa zdrav razum i samopoštovanje svakog čovjeka, neovisno o vjeri i naciji, kada ti neko kaže da si protjerao toliki broj ljudi, a nije te nitko ni dočekao, ali ljudi se vraćaju od 1995.”, rekao je predsjednik.

Naveo je da u Kninu, u kojem je nekad bila velika srpska većina, i danas ima pripadnika srpske nacionalnosti te da su tu jer im “valja i jer im je ovo domovina”. “I to je jedino u Hrvatskoj. I to je posebno i to je iznimka. Niko se drugdje ne vraća. Jedino u Hrvatsku. To je rezultat rada svih vlada, ali prije svega duha i raspoloženja u hrvatskom društvu i narodu da se preko nekih stvari pređe i da se pruži ruka”, poručio je Milanović.

Za kraj je naveo kako bez tradicije nema postojanja te kako su u Kninu da se poklone palim herojima, da istovremeno prenose baklju slobode da se ne zaboravi i da se na temeljima dobre vjere, dobrog raspoloženja i vjere u temeljne ljudske vrijednosti izgradi bolje društvo.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.