13.4.2023. 14:38
0
Zna li ovaj čovjek gdje "udara": Novi gaf Bidena u Irskoj. Naziv ragbijaškog tima pomiješao sa jedinicom Black and Tans
Bijela kuća oglasila se saopćenjem za javnost nakon što se predsjedniku SAD desio još jedan šokantan gaf dok je govorio u jednom pubu u Dublinu.

Biden se trenutno nalazi u zvaničnoj posjeti Irskoj a u Dublinu će se, kao prvi prvi američki čelnik od 1995. godine, obratiti cijelom irskom parlamentu; također će s irskim predsjednikom obilježiti 25. godišnjicu Sporazuma Velikog petka.

Bijela kuća je saopćila da je “irskim ljubiteljima ragbija bilo ‘vrlo jasno’ da je Joe Biden mislio na tim All Blacks New Zealand kada je greškom spomenuo ‘Black and Tans'”.

Naime, predsjednik SAD je tokom jučerašnjeg govora pobrkao ime ragbijaškog tima s policijskim snagama iz doba rata za neovisnost u Irskoj.

Upitana je li shvatio svoju pogrešku, viša direktorica Vijeća za nacionalnu sigurnost Amanda Sloat rekla je:

“Bilo je jasno na što je predsjednik mislio, to je svakako bilo jasno njegovim rođacima koji su sjedili pokraj njega (Biden je porijeklom Irac, op. pr).”

Biden je stajao blizu bivšeg irskog ragbijaša i daljeg rođaka Roba Kearneyja, koji je bio član tima koji je slavno pobijedio All Blackse prvi put 2016.

U kontekstu teksta, podsjeća Sky News, predsjednik Biden je rekao da je Rob Kearney bio “vraški dobar igrač ragbija i da je pobijedio Black and Tans” dok je govorio u pubu Co Louth.

Black and Tans bio je naziv za oficire regrutirane da pojačaju Irsku kraljevsku policiju i potisnu Irsku republikansku armiju (IRA), od kojih su mnogi stekli nasilnu reputaciju.

Black and Tans stekli su reputaciju brutalnosti i postali ozloglašeni po napadima na civile i civilnu imovinu, uključujući izvansudska ubistva, paljevine i pljačke. Njihovi su postupci dodatno usmjerili irsko javno mnijenje protiv britanske vladavine i izazvali osudu u Britaniji.

Najzloglasnije što je uradila ova policija jeste kada su masakrirale 14 ljudi i ranile još 60 na galskoj nogometnoj utakmici u Croke Parku u Dublinu 1920. godine.

Kako piše Sky, očito je da se radilo o gafu, ali radi se o izjavi američkog predsjednika kojeg unionisti često optužuju da je bjesomučni republikanac, koji se očito hvalio kako njegova porodica pobjeđuje Britance. U tom kontekstu, opaska je bila duboko nesretna.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.