7.7.2023. 8:55
0
Ovo niko nije očekivao: Zelenski žestoko napao predsjednika Bugarske, ovaj naredio na kamermani napuste prostoriju
FOTO: Twitter
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskoristio je jučerašnji sastanak u Sofiji, koji su snimale televizijske kamere, da verbalno napadne svog bugarskog kolegu Rumena Radeva. Zelenski mu je zamjerio što se protivi dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, piše Politico.

Zbunjeni bugarski predsjednik, vidno zatečen ogorčenjem Zelenskog, zamolio je kamermane da napuste prostoriju u predsjedničkoj palači u kojoj se snimao sastanak. Zelenski je primarno posjetio Bugarsku kako bi se sastao s prozapadno orijentiranom administracijom premijera Nikolaja Denkova, koja je poduprla izvoz oružja u Ukrajinu i također istražuje načine za prodaju civilne nuklearne opreme, prenosi Slobodna Bosna.

"Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija"
Sastanak s Radevim, bivšim načelnikom zračnih snaga koji je više naklonjen Rusiji i dvosmislen po pitanju NATO-a, prošao je čak i gore od očekivanog. Dvije delegacije sjedile su jedna nasuprot drugoj, svaka sa svoje strane dugačkog drvenog stola. 

Ukrajinsko izaslanstvo sjedilo je kamenih lica, povremeno praveći grimase i hvatajući bilješke, opisuje Politico. Radev im je pokušao objasniti svoj stav da nema vojnog rješenja i da "sve više i više oružja neće riješiti" problem. Zelenski mu je odgovorio s prijezirom. 

"Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mjestu. A ako ljudi sa zajedničkim vrijednostima ne bi pomogli, šta biste učinili? Rekli biste: 'Putine, molim te, zgrabi bugarski teritorij?'" upitao je ukrajinski čelnik., prenosi Slobodna Bosna.

"Ne, ti kao pravi predsjednik, siguran sam da ne bi dopustio kompromis sa svojom neovisnošću. Vaše je pravo ne podržati pomoć Ukrajini. Ali stvarno bih želio da me ispravno shvatite", nastavio je. Bugarski predsjednik je tokom ovog nastupa Zelenskog gotovo neprekidno gledao u papire s bilješkama. 

Zelenski je kritizirao Radeva zbog toga što je invaziju Moskve uglavnom opisivao kao "sukob", a ne kao rat, te zbog nejasnih tvrdnji da se rat širi i "proširuje svoju prostornu veličinu". Odbacio je njegove sugestije o diplomatskom rješenju naglasivši da je Kremlj pokrenuo "rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja".


(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.