7.11.2023. 22:28
0
Radnici u Barceloni odbili ukrcavati oružje: "Njime se ubijaju civili u Gazi"
FOTO: EPA
Lučki radnici u Barceloni, jednoj od najvećih luka na Mediteranu, do daljnjeg odbijaju prekrcavati oružje na brodove potaknuti masovnim stradanjima civila u ratu Izraela i Hamasa u Gazi, saopćio je danas sindikat.

"Mi, radnici, ne želimo biti sudionici ni odgovorni za ubistva ni na kojem teritoriju", naveo je sindikat OEPB koji okuplja 1200 radnika.

Sindikat je dodao da ne zna je li u luci uskladišteno oružje, ali dobije li informaciju o tome, neće ga ukrcavati na brodove. Nekoliko nevladinih organizacija već godinama izvještava o brodovima u čijim kontejnerima se prevozi oružje pa radnici očekuju informacije od njih.

"Nećemo zaustaviti rat, ali uspijemo li svojim primjerom potaknuti i druge luke na ovakav potez, bit ćemo zadovoljni", rekao je glasnogovornik sindikata Sebastian Huguet novinarima. Po njegovim riječima, oružje se neće ukrcavati bez obzira na to kome je namijenjeno i u koji je dio svijeta upućeno.

Španija je u prvoj polovici 2022. izvezla vojnu opremu vrijednu 1.3 milijarde eura, a isporuke u Izrael iznosile su devet miliona eura. Španija ne planira izvoziti bilo kakvu smrtonosnu vojnu opremu koja bi se koristila u sukobu između Izraela i Hamasa, izvijestila je prošli tjedan španska novinska agencija EFE pozvavši se na neimenovane izvore iz vlade. 

Sindikati transportnih radnika u Belgiji jučer su pozvali svoje članove da ne ukrcavaju vojnu opremu koja se šalje u Izrael za borbu protiv Hamasa. Sindikati ACV Puls, BTB, BBTK i ACV-Transcom tvrde da su radnici zračne luke vidjeli pošiljke oružja. "Dok je genocid u Palestini u tijeku, radnici različitih aerodroma u Belgiji gledaju pošiljke oružja u smjeru ratne zone", rekli su u zajedničkom saopćenju.

U Sjedinjenim Državama, najvećem opskrbljivaču Izraela oružjem, više od stotinu prosvjednika blokiralo je jučer ulaz u luku Tacoma na zapadu zemlje. Vjeruju da je brod, MV Cape Orlando, trebao pokupiti oružje i opremu za isporuku u Izrael. Prosvjednici su svojim automobilima blokirali ulaz u pristanište u pokušaju da spriječe radnike da utovare brod, prenosi Index.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.