23.2.2024. 9:17
0
Najveća zapljena ikada u Velikoj Britaniji: Otkrili 5.7 tona kokaina u pošiljci banana
FOTO: ilustracija
U Southampton Portu 8. februara policija je zaplijenila 5,7 tona kokaina vrijednog 526 miliona eura. To je najveća zapljena droge klase A ikad u Velikoj Britaniji.

Nacionalna agencija za kriminal (NCA) i granični policajci našli su drogu u kontejneru sa bananama iz Južne Amerike, prenosi Sky News. Prijašnja rekordna zaplijenila dogodila se u istoj luci 2022., a radilo se o 3,7 tona, prenosi Index.

"Ova rekordna zapljena bit će ogroman udarac međunarodnom organizovanom kriminalu. Ostat će bez golemog profita", rekao je direktor NCA-a Chris Farrimond.

"Destinacija ove pošiljke je bila kontinentalna Evropa, ali ne sumnjam da bi značajna količina droge završila nazad kod nas", dodao je.

Policajci utvrđuju koja kriminalna mreža je organizovala pošiljku droge u luku u Southamptonu. Otkriveno je da je konačna destinacija pošiljke trebao biti Hamburg u Njemačkoj. NCA procjenjuje da bande u Britaniji od prodaje droge godišnje zarađuju u prosjeku 4,7 milijardi eura.

"NCA presreće međunarodne mreže kod nas i u inostranstvu, zaustavljamo ih na svakom koraku", rekao je Farrimond i naglasio da je za ovu misiju ključna međunarodna saradnja.

Glasnogovornik NCA-a rekao je da je krijumčarenje kokaina blisko povezano sa nasiljem u lancu nabavke. Ministar migracija i granica Tom Pursglove rekao je da vlada ima nultu dozu tolerancije za krijumčarenje drogama.

"Ova zapljena jasno poručuje kriminalcima da ćemo ih uloviti", rekao je.

"Naša granična policija neumorno radi na zaštiti granica i održanju javne sigurnosti.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.