2.6.2024. 11:33
0
Hrustanovići svoju plantažu voća u Brezi pretvorili u oazu mira i zdrave hrane
Porodica Hrustanović iz Breze je za 15 godina napornog rada uspjela stvoriti malu oazu mira i zdrave hrane.

Žive od svog rada, od svoje Plantaže voća 'Baš-Bašča'. Vole da im dođu gosti, porodice sa djecom, da šetaju plantažom, sami uberu voće, love ribu, voze se čamcem.

Šefket Hrustanović vlasnik je plantaže voća „Baš-Bašča“ u Brezi, nadomak Sarajeva. Na 100 dunuma zemlje zasadio je 14.500 stabala svakojakog voća, jabuka, krušaka, šljiva. U sklopu plantaže ima i jezero za navodnjavanje, odnosno 23 kilometara sistema za navodnjavanje 'kap po kap'.

Proizvodi zdravo, organsko voće. Kaže da su do sada imali jako uspješnu poslovnu godinu, ali ova im je bila najuspješnija, jer im jei Evropska unija pružala finansijsku podršku.

Zahvaljujući saradnji sa UNDP-om i pomoći iz EU fondova, kaže Hrustanović, riješili su problem koji pravi mraz i koji im je ove godine uništio urod, te će imati 120 tona manje voća nego lani. Ipak, zadovoljan je jer je problem riješila vjetrenjača koju je uvezao iz Italije, a koštala je 85.000 KM.

Sredstva iz EU su mu pomogla i za nabavku mašina za obradu zemljišta, freze i malčera za košenje trave.

- Uspjeli smo da pored tih problema, razvijemo i drugi segment u poslovanju, a to je ruralni turizam. Oko 20.000 turista, gostiju iz BiH i inostranstva dođe na plantažu – kaže Hrustanović za Fenu.

Treći segment koji su uveli u svom poslovanju je zdrava hrana koju proizvode. Napravili su pogon za preradu i proizvode sokove od voća, bestilje, džemove, pekmeze, ali i sušeno voće, suhe šljive, kruške, jabuke, a imaju i čips od jabuke.

- Sve smo to uspjeli osigurati napornim radom tokom 15 godina i uz pomoć stranih donatora, najmanje naših. Žao mi je što to moram da kažem, ali naši ne vide da imamo jako zdravu zemlju, najbolje vode na svijetu, relativno čist zrak. A imamo i jako bolestan narod i mi se trebamo zapitati zašto, jer uvozimo robu sumnjivog kvaliteta, obolimo, kupujemo skupe lijekove da povratimo zdravlje, A zar nije bolje zdravom hranom čuvati zdravlje, nego ga vraćati lijekovima - poručuje vlasnik "Baš-Bašče".

Vrijedna porodica Hrustanović dobri su domaćini te pozivaju građane Bosne i Hercegovine, turiste, goste, da im dođu na plantažu voća "Baš-Bašča", da sami uberu ili proberu već ubrano svježe voće, da sami sebi naprave sok, a mogu besplatno probati i proizvode 'Zlatija' i da ih kupe ako im se sviđa.

Pozivaju posebno porodice sa djecom da im dođu, da prošetaju plantažom, da naberu prirodne čajeve, da love ribu, da se voze čamcem ili splavom na jezeru, da uživaju u prirodi, a mogu da koriste i roštilje, da odmore na prelijepoj terasi, da se opuste u dnevnom boravku ili na čardaku Plantažne kuće, da popiju kafu u šadrvanu ili kraj ognjišta i razgovaraju.

(NAP)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.