Kad se vratimo iz supermarketa, uobičajena je praksa prebaciti svježe proizvode iz vrećica za kupovinu direktno u frižider, ali u nekim slučajevima to bi moglo biti pogrešno.
Doktor Chris Smith u razgovoru za BBC-jevu emisiju Mornings objašnjava da hlađenje voća poput krastavaca i jagoda potencijalno čini više štete nego koristi.
"Krastavci, kao i mnoge druge vrste voća, evoluirali su da rastu, sazrijevaju i dozrijevaju na toplim temperaturama", pojasnio je dr. Smith.
"Frižideri su ispod četiri stepena Celzija, a razlog za držanje stvari na toj temperaturi je taj što se time potiskuje rast vrsta stvari koje uzrokuju kvarenje hrane: gljivica i bakterija", dodaje.
Međutim, držanje voća na hladnoći ne samo da može ometati proces sazrijevanja, već i uzrokovati 'oštećenja od hladnoće'.
Dr. Smith usporedio je praksu stavljanja krastavca u hladnu kutiju s pokušajem uzgoja krastavca zimi.
"Ne sviđa mu se", objasnio je. "Stanicama se to ne sviđa, metabolizam krastavca se poremeti, proces zrenja je poremećen i proizvodi hemikalije koje možda neće imati tako dobar okus i tkiva koja možda neće imati tako dobar okus".
Kako pronaći zlatnu sredinu između dugotrajnih i ukusnijih krastavaca?
"Ono što biste mogli učiniti jest pustiti da krastavac prirodno sazrije na stolu ili u špajzu na sobnoj temperaturi", savjetuje dr. Smith.
"Kad sazrije i znate da ćete ga pojesti, stavite ga u frižider, ohladite ga, narežite na kriške i stavite u sendviče s krastavcima. Tada ćete imati sve dobrobiti, ali se u međuvremenu neće pokvariti", dodaje.
I čini se da bismo možda htjeli ponovno razmisliti o tome kako čuvamo jagode.
"I njih obično stavljamo u frižider“, rekao je dr. Smith. "Jedemo ih hladne a nisu evoluirale da se jedu hladne, evoluirale su da se jedu tople".
Razmislite sljedeći put kada raspakirate namirnice.