Kada volite pizzu onda vam neće biti problem da ovo jelo pripremite sami. Malo drugačiji sastojci ovom popularnom jelu su dali poseban i miris i okus.
Sastojci:
tijesto:
200 g brašna
100 ml vode
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašika instant kvasca
umak:
50 g parmezana
3 češnja bijelog luka
svježa majčina dušica
1 kašičica senfa
50 ml maslinovog ulja
10 ml limunovog soka
biber
malo soli
nadjev:
50 g špinata
1 paradajz
100 g mozzarelle
100 g goveđeg kulena
Najprije napravite tijesto. Pomiješajte suhe sastojke: brašno, so, šećer i instant kvasac, a potom postepeno dodajite mlaku vodu i lagano umijesite tijesto. Ostavite ga na toplom oko pola sata, a zatim ga premjesite, pa ponovo ostavite da stoji.
Za to vrijeme pripremite umak. U posebnu zdjelu ulijte maslinovo ulje, pa dodajte narendan parmezan, sitno nasjeckan bijeli luk, iskidane listiće majčine dušice, biber, so, senf, te limunov sok. Sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu tepsije u kojoj ćete peći pizzu. Prebacite ga u tepsiju, pa ga premažite već pripremljenim umakom.
Zatim, stavite listove špinata, a preko narendanu mozzarellu. Na to dodajte još kolutiće paradajza i kulena, pa stavite peći u rernu na 220 stepeni oko 15 minuta.