Ovi prhki kolačići sa jako ukusnim nadjevom se tope u ustima i jednostavno traže da ih se jede. Poslije prve tepsije, sigurno ćete vrlo brzo praviti i drugu.
Sastojci:
tijesto:
350 g glatkog brašna
170 g putera
90 g badema
90 g suhih smokava
120 g šećera u prahu
1 jaje
1 kašičica arome vanilije
1 prašak za pecivo
nadjev:
150 g marmelade od smokve
80 g putera
60 g suhih smokvi
10 g šećera u prahu
sok 1 naranče
Bademe i suhe smokve nasjeckajte na manje i jednake komadiće. U posebnoj zdjeli mikserom izradite puter, pa dodajte šećer u prahu i nastavite miksati. Potom, u smjesu dodajte jaje i aromu vanilije, pa miksajte dok ne dobijete finu kremu.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i nasjeckane bademe i smokve, pa ih ručno umiješajte u kremu. Nakon što umijesite tijesto, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite u frižider oko 1 sat.
Za to vrijeme napravite nadjev. U šerpu ulijte sok od naranče, dodajte marmeladu, nasjeckane suhe smokve, puter i šećer u prahu, pa na laganoj vatri u povremeno miješanje kuhajte dvadesetak minuta. Ostavite da se prohladi.
Od ohlađenog tijesta formirajte jednake kuglice i stavljajte ih na papir za pečenje i blago ih pritisnite dlanom kako biste dobili kolutiće. Probajte oblikovati jednak broj keksića, jer ćete ih na kraju spajati, pa bi bilo dobro da ih bude paran broj. Kekse pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta.
Kad se keksići ohlade, pola ih namažite nadjevom s jedne strane, a drugim keksićem ga poklopite. Dodatno kekse možete posuti šećerom u prahu i listićima badema.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.