8.1.2024. 18:03
4
Prva "zvijezda" sutrašnje proslave: RS mu je država a ne mali entitet. Kćerka mu sa Argentincem bila u vezi, a kada je raskinula...
Mirko Pajčin, ili među narodnim masama poznatiji kao Baja Mali Knindža, bit će dio ovogodišnjeg obilježavanja tzv. dana RS-a.

On će biti dio muzičkog programa, a osim njega nastupat će i Aca Lukas, Miroslav Ilić, Danica Crnogorčević. 

Za one koji ne znaju, to je onaj pjevač koji se obogatio tokom ratnih dešavanja na našim prostorima izvodeći šovinističke pjesme. 

Najpoznatije pjesme su mu "Vrati se vojvodo Đujiću", posvećena četničkom koljaču iz Drugog svjetskog rata, zatim "Čiča Draža", o četničkom komandantu Draži Mihailoviću, pa "Ne damo ti Tuđmane ni metra", "Ne volim te Alija zato što si balija", "Oj Šešelju"...





Dakle, prije rata je huškao, za vrijeme rata dizao moral, a poslije srpskog poraza prvo u Hrvatskoj, pa i u Bosni i Hercegovini, prešaltao se na žalopojke za izgubljenim teritorijama.



Inače, Pajčin je pobjegao iz rodnog Gubina nakon veličanstvene akcije "Oluja" kojom je Hrvatska oslobođena, a paratvorevina Republika Srpska Krajina uništena.

"Nikoga ne mrzi, ali ne da na svoje" pa zapjeva "Ne volim te Alija, zato što si balija"

A zašto samo pjeva četničke pjesme? Evo kako on to objašnjava.

"Srušili su mi i zapalili kuću, u Livnu mi zaklali ujaka i ujnu, moj mlađi brat je bio u logoru Lora... Hrvati su upali u kasarnu, pobili sve, a zarobili njega i jednog vodnika. Kad je došao kući raspoređen je na minobacače u Čaprazlije, i moj otac Neđeljko je bio u ratu do posljednjeg dana. I onda nekome smetaju moje pjesme. Moja pjesma nikome ništa loše ne može da učini. Jesu li one gore od toga što su oni meni srušili i zapalili kuću?! Što sam zbog njih otišao sa svog vjekovnog onjišta? Ja njima nisam zapalio kuću, oni meni jesu", otkrio je.

Kazao je da mu "prebacuju" pjesme "Ne volim te Alija" i "Ne damo ti Tuđmane ni metra".

"To je bio moj revolt, bio sam pun gnjeva. Vješali su dvije lutke na banderu i govorili da će mi tako objesiti roditelje! Kod Hrvata je uvijek bilo izraženo ustaštvo. Kao stanovnik mjesta koje je bilo stratište, gdje su jame Bikuša i Ravni Dolac, ja to znam", kazao je on.

Kaže da je bio medijski satanizovan na počecima

Govoreći o svom muzičkom početku, kaže da mu je bilo mnogo teško. 

Gle čuda, kaže da je bio medijski satanizovan. 

"Ja sam iz čistog zezanja počeo da pjevam jer sam pisao jako dobre tekstove, a inače sam bio pjesnik. Kada sam osjetio da neko ne može da donese to što sam ja htio, rekao sam da ću ja makar dušu da ubacim u to. Kada sam prvi put čuo “Božić je, pucaju prangije” u Knez Mihailovoj rekao sam da sam uspio. Mnogo je teško bilo u moje vrijeme. Radio Beograd 202 napravio je od mene nekog koga znaju. Inače, bio sam jako medijski satanizovan. Ali sam sam napravio sve to gdje god dođem je puno. Ima ta neka žica između mene i naroda", rekao je on tokom jednog intervjua za srbijanske medije.

"Ovo je država, nije mali entitet, onaj što nas ne voli nema legitimitet"

Ovo su stihovi pjesme koju će premijerno otpjevati na sutrašnjem obilježavanju tzv. dana RS-a.

"Moj odgovor će biti jako jasan i čućete ga za dan RS-a. Ja sam napravio pjesmu baš apropo svega što se dešava. Skupo je koštala naša sloboda i nije nastala iz hira. Onaj što prijeti predstavu nema u kakvu svetinju dira", rekao je Pajčin krajem prošle godine.

Komentarisao je i sudski proces protiv drugog "Baje", predsjednika RS-a Milorada Dodika.

"Ne znam šta zamjere ali znam da jednog čovjeka ne mogu da vide zato što kod Putina ide. Za mene je ovo prava država i nije mali enititet onaj što nas ne voli, nema legitimitet", poručio je. 



Kćerka mu dospjela u žižu javnosti prošle godine

Uoči obilježavanja godišnjice "Oluje", na društvenim mrežama se pojavila fotografija i snimak djevojke sa četničkom kokardom na glavi, ogrnuta srbijanskom zastavom, koja uzima pištolj u ruku i ispaljuje metak u zrak na Troglavu, najvišem vrhu Dinare.

Kasnije se ispostavilo da je riječ o starijem snimku najstarije kćerke Baje Malog Knindže. 

Smiljana je završila srednju medicinsku školu u Beogradu, pet godina je radila u državnom vrtiću, a sada je direktorica firme koja se bavi trgovinom hemijskih proizvoda i građevinskih materijala na veliko i malo. Na društvenim mrežama često objavljuje fotografije u četničkim odorama.


Prema položaju njene ruke i pištolja, pucala je u smjeru Knina kao simbola hrvatske pobjede u Domovinskom ratu. 


Inače, s prostora Dinare je prije 28 godine Hrvatska vojska krenula u oslobađanje okupiranih prostora u dalmatinskom zaleđu, piše Slobodna-Dalmacija.

Njena sestra Ljiljana za sebe kaže da je imala momka Argentinca a kada je s njim raskinula, njen otac Mirko je rekao: "Baš super" jer nije pravoslavne vjere.

Odgovarajući na pitanje kako je biti kćerka Baje Malog Knindže, najstarija Smiljana je kazala da je ponosna što je dijete "najvećeg čovjeka i Srbina na svijetu".

(Ajdin B.)
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.