27.7.2023. 19:20
1
Plenković traži od Milanovića da objasni Dodikovu nenajavljenu posjetu Hrvatskoj
Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže kako nije bio informisan o nenajavljenom susretu predsjednika države Zorana Milanovića i lidera Rs-a Milorada Dodika.

Plenković ističe kako sad očekuje hitnu inicijativu opozicije za sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se tražilo detaljno izjašnjavanje Zorana Milanovića o tome kako je moguće da mu je gost došao bez najave uobičajenim putem.

Izjavio je to Plenković nakon sjednice Vlade, posljednje uoči sezone godišnjih odmora, odgovarajući na pitanje da li je znao da Dodik dolazi kod Milanovića na Hvar.

- Nisam znao. To je jedna vrlo neobična situacija. Ja nemam utjecaja na to koga predsjednik Republike poziva u Hrvatsku. On ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja.

Ja sada očekujem hitnu inicijativu opozicije da se smjesta sazove vanredna sjednica Hrvatskog sabora, da se raspravi ta tema i da se traži očitovanje predsjednika Republike o tome kako je moguće da mu je došao gost, a da nije bio najavljen uobičajenim putem - govori Plenković.

Upitan je li Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo informaciju o tome, zbog ulaska u hrvatski zračni prostor, tj. prelaska šengenske granice, Plenković je kazao da nije imao na način koji bi bio normalan.

- Da su država, sve njene službe, diplomatske službe, policija, kontrola leta, hrvatska vojska, svi koji to treba da znaju, bile pitane za uobičajene dozvole, sve bi bile odobrene, tako da mi ovo nekakvo mistično dolaženje djeluje malo van uobičajenih okvira.

Ali, eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda može u goste dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najave - poručio je Plenković.

Kako pišu hrvatski mediji, Dodik je na sastanak s Milanovićem na Hvar došao helikopterom MUP-a Srbije, a Plenković kaže da je to vidio u medijima, odnosno da je to rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Meni nije bilo poznato čijim helikopterom dolazi i kako dolazi. Apelujem na sve vas, imate puno pravo, da sve te detalje onaj ko je Dodika zvao i objasni - zaključio je Plenković.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.