21.8.2023. 13:00
0
Orban spašava Dodika: 118 miliona eura od vlade Mađarske za projekte koje je stopirala Njemačka
FOTO: N1
Nakon dvodnevne posjete Mađarskoj članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika rezultate sastanaka saopštili su na konferenciji za medije u Banjaluci.

“Bila je to prilika da razgovaramo sa veoma važnim gostima povodom nacionalnog dana Mađarske. EU kuca na vrata Azarbejdžana da bi riješili svoje energetske probleme. Drago mi da smo prije svih mi pokucali na ta vrata. Zahvalnost i predsjedniku Turske, Recepu Tayyipu Erdoganu”, sublimirala je Cvijanović posjetu kao uspješnu gdje su naišli na “otvorena vrata posebno sa područja Evroazije”.

Predsjednik Dodik, je rekao da Republika Srpska i Mađarska žele da sarađuju, a dogovoreno je i formiranje Savjeta za praćenje projekata kojim će rukovoditi Dodik i Viktor Orbana.

“Neki u RS uživaju u priči da je RS skrajnuta, izopštena. Republika Srpska ima prijatelje, ima ih više nego ikada do sada. Mi smo se imali priliku sresti i sa drugim bitnim sadašnjim ili bivšim funkcionerima, poput Janše, Kurza, više njih koje neću reci… Ključni sastanci sa Orbanom, Alijevim, Erdoganom, Vučićem. Traže naše objašnjenje ove situacije. Podvala je da postoji visoki predstavnik. Imamo surogat, imamo laž, koja se ovdje prostire. Lideri to razumiju, nemoguće da ovdje postoji stranac koji nameće zakone. Pogubno da u BiH imaju strane, ili strana koja to prihvataju”, istakao je Dodik.

Dodaje sa su se “mnogi obradovali”, jer su vidjeli da je zbog “nametanja Christiana Schmidta Milorad Dodik taj kojeg bi trebalo procesuirati”.

“Ukupan aranžman koji smo postigli s mađarskom vladom iznosi 118 miliona evra. Dio novca, 70 miliona, kaže će usmjeriti na projekte koje je Njemačka “pokušala da zaustavi”. I danas je aktuelan ugovor iz Banke Njemačke i Elektroprivrede RS. Došlo usmeno tvrdnje njihovo da se ne slažu sa Saveznom Vladom Njemačke i da ugovor ostaje. Čekamo pismeni odgovor”, rekao je Dodik.

Traže od Njemačke da se izjasne i da ako odustaju raskinu ugovore u vezi projekata u RS, te da će RS imati alternativu za nastavak istih.

Tvrdi da je Azarbejdžan zainteresovan da gasom poveže Republiku Srpsku, pominje i ulaganja u naftnu industriju, no ne precizira.

“Koji vam je đavo tamo u Sarajevu, ajde da završimo i Istočni i Južnu interkonekciju”, kaže Dodik.

Turska ulaze u HE Mrsovo, u autoputeve, navodi Dodik, iskazujući namjeru da RS izgradi dio autoputa ka Beogradu kroz Brčko.

Republika Srpska je riješila problem svog finansiranja za ovu godinu, otplatili 740 miliona KM, a zadužili se tvrde tek polovinu tog iznosa.

“Imamo jedan od najmanjih deficita u regionu”, zaključio je.

Najavio je odlazak na mnoge destinacije, uključujući Azerbejdžan.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.