24.8.2023. 16:59
0
Nihad Uk: Kanton Sarajevo najviše napredovao u prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici
Komisija za jednakopravnost spolova Skupštine KS, u saradnji sa Gender Centrom Vlade FBiH, danas je održala tematsku sjednicu “Stanje kriminaliteta u oblasti nasilja nad ženama i nasilja u porodici” s ciljem poduzimanja mjera na sagledavanju odgovora u pogledu zaštite žrtava i gonjenja počinilaca nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je za medije prije početka sjednice da je zadovoljan što različiti izvještaji strukovnih udruženja i nevladinih organizacija navode da je KS najviše napredovao u prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici.

“Jedini smo kanton koji je preuzeo na sebe finansiranje sigurnih kuća a preko Centra za socijalni rad KS preuzima brigu o ženama kojima treba plaćati starinu, režije i osigurati egzistenciju kako se ne bi vratile nasilniku”, rekao je Uk.

Najavio je podršku Vlade KS za sve zaključke koje usvoji Komisija, kao i one koje budu usvojeni u narednom periodu kroz interresorno, međuentitetsko i kantonalno i državno djelovanje.

Predsjednica Komisije Vildana Bešlija navela je da je među predloženim zaključcima prioritetno poduzimanje svih radnjih iz ovlaštenja policijskih službenika i drugih ovlaštenih službenih lica po svakoj prijavi nasilja nad ženama i nasilja u porodici u kojem će se na prvo mjesto staviti žrtva uključujući i posredne žrtve nasilja.

“Također, predložit ćemo osiguravanje donošenja i provodenja mjera zabrane i zaštitnih mjera za žrtve nasilja nad ženama i nasilja u porodici u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH i Zakononm o krivičnom postupku FBiH odnosnou skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici, kao i izradu sveobuhvatne procjene ugroženosti žrtve te poduzimanje svih radnjih iz ovlaštenja policijskih službenika i drugih ovlaštenih službenih lica kako bi se osiguralo dosljedno provodenje mjera zabrane i zaštitnih mjera”, navela je Bešlija.

Lejla Hodović iz Ureda za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Vlade FBiH naglasila je da je saradnja između kantonalnog i federalnog nivoa vlasti u tom procesu neizbježna i pozvala i druge kantone da preslikaju način saradnje kantonalnih skupština, kantonalnih ministarstava i federalnih institucija.


(Admir O.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.