30.10.2023. 14:06
1
Dodik reagirao na Isakovu izjavu sa skupa u Zenici: "Neka oslobodi mamu"
FOTO: Avaz
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci žestoko je izvrijeđao ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka.

Isak je, podsjećamo, na jučerašnjem propalestinskom skupu u Zenici okupljenim građanima govorio o načinu na koji se može osloboditi Gaza.

"Zajedno ćemo mi, ako Bog da, osloboditi našu Gazu ali na način da ubijedimo sve one šute da dignu svoj glas i da one koji imaju snagu da urade ono što trebaju uraditi", rekao je Isak.

Predsjedniku RS-a je to očigledno zasmetalo.

"Koji ministar? To je smlata koja jakim izjavama želi pokriti djelovanje. Neka proba osloboditi. Neka oslobodi mamu. To je težak trenutak koji postoji u sukobu između Izraela i Palestine, prije svega Hamasa. Ono što su učinili 7. oktobra spada u zločin koji je skrenuo pažnju cijelog svijeta", izjavio je Dodik.

Govoreći o tome, Dodik je kazao kako Izrael ima pravo da se brani, ali da su slike stradanja djece u Palestini potresne.

"Očekujem da će to što prije stati i da će uspjeti pronaći dogovor. Vidim ralzikuje se od prethodnih situacija. Amerika diskvalifikuje sebe kao posrednika jer se svrstava na jednu stranu. Kao i u Ukrajini. Vidjeli smo reakciju arapskog svijeta na to. Usložnjava problem koji je težak. Svaka vrsta navijačkog odnosa prevazilazi nije fer i korektno", poručio je on.

Potom je pokušao situaciju sa Bliskog istoka uporediti sa Bosnom i Hercegovinom.

"I mi smo zgurani u nešto što ne može funkcionisati. Vjerujem da ovo što se dfešava u BiH, traži adekvatan odgovor. Amerikanci su davno odlučiili, to sam javno govorio, da centralizuju BiH. To je ono protiv čega se mi borimo. Oni tvrde kako mi to ne razumijemo, nije stvar slova Dejtona već proces. Taj proces mi nismo potpisali", istakao je Dodik.

Prokomentarisao je lider SNSD-a izjavu koja je izazvala mnogo reakcija u proteklim danima, a tiče se "ujedinjenja Srbije, Crne Gore i Republike Srpske".

"Sve što govorim, očekujem reakciju. Mislim duboko da srpski narod ima pravo na jedinstvenu državu. Na ovim prostorima Britanija nije dozvolila da Srbi organizuju jedinstvenu državu. Kada govorimo o tome da je neophodno kroz vrijeme promovisati da se RS i Crna Gora u stvaranju cjelovite države na Balkanu, ne bi trebalo nikoga brinuti jer je to realno i očito. Ovdje žive dominantno Srbi i nisu nikada prihvatili da žive u unitarnoj BiH", zaključio je on.

(Aldin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.