1.2.2024. 9:37
0
Katica: Ne postoje riječi koje bi ublažile bol porodice Pendek
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se nakon posljednjih tragičnih dešavanja u KS.

Javnost je zahtjevala da se nadležni oglase nakon tragičnog slučaja ubistva 19-godišnjeg Farisa Pendeka na Otoci u nedjelju navečer.

Katica je u saopćenju za javnost istakao da je apsolutni pristalica proaktivne komunikacije sa javnošću.

"Želim istaći da, kao ministar unutrašnjih poslova, nemam nikakvu procesnu ulogu u provođenju Zakona o krivičnom postupku, tj. provođenju anticipativnih istražnih radnji kao što je uviđaj. Organ koji vrše uviđaj i upravlja svim procesima je nadležno tužilaštvo, a u slučaju ubijenog mladića na Otoci, Kantonalno tužilaštvo KS i Uprava policije. Smatram da je postojala opravdana potreba za informisanjem javnosti određenim pojedinostima ovog predmeta, ali je stav Kantonalnog tužilaštva bio takav da se treba zaštiti proces istraživanja ovog krivičnog djela", istakao je Katica.

Dodao je da Kantonalno tužilaštvo rukovodi istragom, provodi je i nadzire rad organa unutrašnjih poslova te je nadležno da donosi odluke o tome koje radnje poduzimati u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela, kao i koje informacije će podijeliti sa javnošću.

"Izražavam suosjećanje i saučešće porodici ubijenog mladića i ne postoje riječi kojima bi se ublažio njihov bol i gubitak. MUP Kantona Sarajevo će poduzeti sve na potpunom rasvjetljavanju ovog djela", rekao je Katica.

Također je kazao da je MUP KS svjestan potrebe za pojačanim prisustvom policijskih službenika na terenu. Rješavanje tog pitanja je nazvao top prioritetom.

"U 2022. godini zaposlili smo 195 novih policijskih službenika, a upravo završavamo konkurse za prijem još 250 policijskih službenika i 30 mlađih policijskih inspektora. Do kraja 2025.godine u redovima MUP-a KS imat ćemo do 700 novih policajaca, mladih, stručnih i osposobljenih kadrova. Do sredine godine očekujemo da završimo sve potrebne procedure kako bi svi pripadnici Jedinice za saobraćaj na uniformama počeli nositi body kamere što je dodatno jačanje sigurnosnog faktora", rekao je Katica.

Govoreći o temi koja je ponovo u fokusu javnosti, a odnosi se na nelegalno posjedovanje oružja, rekao je da Uprava policije MUP-a KS vrši oduzimanje nelegalno posjedovanog oružja i drugih predmeta.

"U 2023. godini kroz različite aktivnosti oduzeto je 16 pušaka, 59 pištolja, tri ručne bombe, 39 noževa, dva boksera, 55 predmeta podobnih za nanošenje tjelesnih povreda, 1.536 komada municije raznog kalibra, itd.. Policija će nastaviti s ovim aktivnostima, ali i na projektima smanjivanja maloljetničkog prestupništva koje je ključno u kreiranju zdravog društva i sigurnog okruženja", rekao je Katica.

Dodao je da ohrabruju podaci o padu krivičnih djela sa učešćem maloljetnih osoba za čak 10 puta.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.