5.2.2024. 16:58
0
Dodikovi advokati otkrili strategiju odbrane: Koncept će nam se svesti na dokazivanje suverenosti BiH
Predsjedniku RS Miloradu Dodiku danas je pred Sudom BiH pročitana optužnica, a nakon haosa kojeg je dirigirao, njegova odbrana otkrila je svoju taktiku i strategiju.

Nakon što su saslušali optužnicu, advokati su otkrili zanimljivosti o tome kako su zamislili braniti svog klijenta.

Advokat Goran Bubić opširno je pričao upravo o tome, a najzanimljivije je da je otkrio da će se strategija odbrane zasnivati na dokazivanju suvereniteta BiH.

On je naveo da će Sudu BiH predstaviti kompletan Dejtonski sporazum sa svim aneksima, ističući kako je 'neko smislio da sad napravi krivični djelo za pojedinca', očito misleći na visokog predstvnika u BiH.

"Naš koncept će se svesti na dokazivanje suverenosti BiH. Ova optužnica negira da je BiH zajednica dva entiteta sa tri konstitutivna naroda i poštuje se volja jednog nelegitimnog stranca", rekao je Bubić iznoseći pri tome netačnu antidejtonsku definiciju o BiH kao zajednici entiteta.

Dalje je naveo kako je BiH 'jedinstven organizam'.

"I ne možemo ga braniti tako što ćemo napadati dio po dio tijela. Venecijanska komisija je ustvrdila da je Ustav RS u skladu sa Ustavom BiH, a Dodik je donoseći Ukaz postuao u skladu sa Ustavom RS i taj Ukaz je morao potpisati jer bi mu inače prijetila zatvorska kazna", rekao je Bubić.

On je dalje pitvrdio da oni planiraju dokazati da 'ovaj lažni visoki predstavnik nije ovlašten donositi zakone".

Bubiću su idalje usta bila puna BiH, pa je govorio kako samo Parlamentarna skupština BiH može donositi zakone.

"Nema drugog zakonodavca osim Parlamentarne skupštine BiH", naveo je advokat Bubić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.