30.9.2024. 22:43
0
Parlamentarci 22 države podržali Sabinu Ćudić da se zabrani veličanje ratnih zločinaca u bh. školama
Sabina Ćudić dobila je podršku preko 35 zastupnika iz 22 države u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope za amandman za Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se traži zabrana veličanja ratnih zločinaca u školskim kurikulumima u Bosni i Hercegovini.

- Sama Rezolucija će biti razmatrana i usvajana u srijedu i bit će dokument na osnovu kojeg će se, između ostalog, ocjenjivati i napredak BiH na evropskom putu. Nakon što sam ranije u toku godine intervenisala u Nacrt izvještaja o Bosni i Hercegovini, sada sam uputila i zahtjev o kom će se izjašnjavati i Parlamentarna skupština a kojim se u tekstu rezolucije o Bosni i Hercegovini eksplicitno traži zabrana veličanja, na prvom mjestu počinilaca genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, u školskim kurikulumima u Bosni i Hercegovini. Ako moj zahtjev bude izglasan, bit će to jasna poruka zemalja EU da veličanje ratnih zločinaca a pogotovo instrumentalizacija djece u cilju promocije zločinačkih ideologija neće biti nešto što će Evropa i svijet tolerisati, kazala je Čudić.

- Navodi da je odlično naići na ovoliko političko i ideološko razumijevanje, te naglašava da su je podržali zastupnici iz četiri vodeće političke grupacije: evropskih liberala, socijaldemokrata, narodnjačkih stranaka i ujedinjene evropske ljevice. Zahvaljujem se kolegama iz zemalja kao što su Njemačka, Francuska, Austrija, Holandija, Poljska, Švicarska, Turska, Grčka, ali i zemalja regiona kao što su Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Albanija na našim susretima i podršci koju su pružili mom zahtjevu. Očekujem nastavak podrške i jasnu poruku ne samo Bosni i Hercegovini i zemljama regiona, već i zemljama širom svijeta da nećemo dozvoliti izvrtanje historije i vrijeđanje žrtava u Bosni i Hercegovini – kazala je Čudić.

Naša stranka podsjeća da je Ministarstvo obrazovanja Republike Srpske izradilo novi kurikulum za predmet historija gdje se u završnim razredima osnovnih škola presuđeni ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić predstavljaju kao heroji rata i prešućuje se činjenica da su, između ostalog, presuđeni za genocid, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Naše stranke.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.