7.10.2024. 22:34
0
Šehić o izborima: Kada politika postane biznis, onda imate nepravilnosti kao kod nas
Kada politika postane biznis i materijalni interes, onda imate nepravilnosti kao što imamo u Bosni i Hercegovini, izjavio je za BHRT predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vehid Šehić, navodeći kako bi uvođenje novih tehnologija u izborni proces smanjilo njihov broj i vratilo povjerenje građana.

Naglašava da upravo zato treba insistirati da na sljedećim Općim izborima sva biračka mjesta budu pokrivena biometrijskom identifikacijom birača.

"Tako će se spriječiti da neko po sedam-osam puta glasa s različitim ličnim kartama.

Ono što je najbitnije, uvođenjem skenera spriječit će se manipulacije koje su činili do sada, a možda i na ovim izborima, nesavjesni članovi biračkih odbora koji su poništavali glasačke listiće", navodi Šehić.

Prema njegovim riječima, kad su u pitanju kršenja Izbornog zakona i provedbenih akata, to se tiče ponašanja jednog dijela izborne administracije na lokalnom nivou.

"Moramo napraviti razliku između kršenja koja mogu utjecati na rezultate izbora i na ona koja ne utiču na rezultate izbora, ali utječu na integritet i kredibilitet samog izbornog procesa", istakao je on.

Šehić navodi da je na ovim lokalnim izborima zabilježeno daleko manje kršenja nego na prošlim. Smatra kako je pilot projekt uvođenja novih tehnologija jako bitan.

"Napravit ćemo analize da li ima nevažećih glasačkih listića na mjestima gdje su bili skeneri. Koalicija Pod lupom se zalaže za uvođenje novih tehnologija", naglasio je Šehić.

Kako je rekao, za sve nepravilnosti odgovorne su političke stranke jer one imaju dominantnu ulogu o odlučivanju ko će biti članovi biračkih odbora, sem predsjednika i potpredsjednika, a i tu su, navodi Šehić, pokušavali da kontrolišu.

"Ja mislim da je oko 300-400 takvih pokušaja CIK utvrdila, tako da su ih skidali sa liste", naveo je on.

Ocijenio je da je izlaznost na lokalnim izborima uvijek manja nego na općim, ali da će biti veća kada se vrati povjerenje građana u izborni proces.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.