12.12.2024. 15:54
0
Mrkli rižoto
Možda riža u crnoj boji i nije najbolji prizor za oči, ali kada je u pitanju okus i miris ovog jela, onda mu je malo koje adekvatan konkurent.
Sastojci:

400 g lignji
250 g riže
1 luk
3 češnja bijelog luka
150 ml bijelog vina
50 g putera
20 g parmezana
20 ml maslinovog ulja
50-100 ml crnila od sipe
svježi peršun
lovorov list
svježi ruzmarin
mješavina začina

Lignje očistite i izrežite na kolutiće, pa ih posušite. Rižu skuhajte u posebnoj posudi i blago je posolite.

U većoj tavi na maslinovom ulju kratko prepržite nasjeckan luk i bijeli luk. Dodajte kolutiće i krakove lignji, pa sve pržite oko 5 minuta. Potom, sve prelijte bijelim vinom, dodajte mješavinu začina, sitno nasjeckani svježi peršun, ruzmarin, te lovorov list i pustite da krčka dok tečnost gotovo u potpunosti ne ispari.

Tada ulijte crnilo sipe i pažljivo sve izmiješajte. Postepeno dodajite skuhanu rižu i lagano miješajte. Na kraju dodajte puter i narendani parmezan, skinite s vatre i sve još jednom dobro izmiješajte.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.