27.5.2023. 15:58
0
Muškarac silovao svog psa: Policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa
Konačno je uhapšen Zagrepčanin Ivor Ivanišević (47), bjegunac s potjernice zaposlen u Europskom parlamentu!

Lisice na ruke stavljene su mu prije nekoliko dana u Njemačkoj i trenutno se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Belgiji, piše Jutarnji list.

Navedeni potezi uslijedili su nakon višegodišnjeg ignoriranja hrvatskog Europskog uhidbenog naloga, i to četiri mjeseca pred zastaru postupka i dvije sedmice nakon što je Ivanišević na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u ponovljenom postupku nepravomoćno, po drugi puta, osuđen u odsutnosti na godinu dana bezuslovnog zatvora.

Razlog? Optužbe zagrebačkog tužiteljstva da je seksualno zlostavljao jednog od svoja dva psa i usput razmjenjivao gnjusne zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, a ta šokantna otkrića su uslijedila nakon što je "pao" tokom policijskog lova na pedofile. Sud mu je također naložio plaćanje 4.278,52 eura troškova u što je uračunato veterinarsko vještačenje, sudski paušal i psihijatrijsko vještvo o raspravnoj sposobnosti.

S obzirom na njegovo hapšenje o kojem je belgijska policija izvijestila hrvatske kolege, idući na potezu je hrvatski sud koji mora žurno belgijskim vlastima dostaviti preveden na nizozemski evropski nalog za hapšenje, a kako bi se dalje po njemu moglo postupati. Hoće li se usprotiviti izručenju pa će se postupak otegnuti ili će Ivanišević pristati da ga se izruči te suoči konačno sa hrvatskim pravosuđem, pokazat će vrijeme.

Inače, ovom predmetu na jesen nastupa zastara i dosad su se na njemu izmijenila četiri suca. Prvostupanjska presuda, kojom je Ivanišević osuđen na godinu dana zatvora, na kraju je donesena u odsutnosti optuženika, koji je od samog početka suđenja izbjegavao ročišta strahujući od medija pa je čak tražio i da se suđenje zatvori za javnost. No taj je prvostupanjski pravorijek ukinut pa se Ivaniševiću ponovno sudi.

Ivanišević je "pao" nakon što je u julu 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su "tekli" podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana Ivaniševićeva tvrtka. Policija mu je odmah banula na vrata, ali je poduzetnik bio u Belgiji sve do 22. septembra kad je uhapšen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback (rodezijski gonič), od kojih je ženka Xai Xai Kima okoćena 2008. imala stidnicu prepunu rana, a ondje je bio i muški Irungu Ayaba okoćen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, optuženom su oduzeti i 111 DVD-a i CD-a, kumpjuter, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom bačena je sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući fotografije pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od "uhvaćenih" sadržaja s e-maila "mikabsex", koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena Vlada next, datira od 24. avgusta 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena "korištenje keruše".

Podignuta optužnica Ivaniševića tereti da je od 2009. do septembra 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje "postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi". Na niz optužbi Ivanišević je, nakon hapšenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa odbacio je krivnju.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.