11.10.2023. 22:20
0
Policija ponovo kaznila Gretu Thunberg
FOTO: Profimedia
Sud u Švedskoj je ponovo kaznio klimatsku aktivistkinju Gretu Thunberg jer je tokom ekološkog protesta na jugu zemlje u julu ove godine bila neposlušna prema policiji.

Okružni sud u Malmou naložio joj je da plati kaznu od 2.250 kruna (206 dolara).

Greta Thunberg, koja je već bila kažnjena za sličan prekršaj, sudjelovala je 24. jula u ekološkom prosvjedu na naftnom terminalu u Malmou gde su aktivisti sjedenjem blokirali pristup, pa ih je policija uklonila.

Thunberg je 15. septembra optužena za neposlušnost prema policiji jer se odbila podrediti policijskom zahtjevu i skloniti se prilaza terminalu, te su je odvukla dvojica uniformiranih policajaca.

Thunberg je priznala te činjenice, ali je negirala krivnju.

Po njenim riječima, borba protiv naftne industrije je vid samoobrane od egzistencijalne i globalne prijetnje koju donosi klimatska kriza.

“Znanost je na našoj strani i moral je na našoj strani. Ništa na svijetu to ne može promijeniti i tako je”, rekla je ona poslije izricanja presude, istaknuvši da je spremna djelovati i dalje neovisno o tome hoće li biti kažnjavanja.

Isti sud je Thunberg 24. juna kaznio s 2.500 kruna (oko 230 dolara), zbog odbijanja da se podredi naredbama policije kada je sudjelovala u sličnim demonstracijama prethodnog mjeseca.

Ona u četvrtak ide u susjednu Norvešku, na prosvjed starosjedilaca sjevernih predjela planeta – naroda Samija, zbog izgradnje vjetroparka s 151 turbinom, jer kažu da ugrožava njihov stočarski život s irvasima.

Aktivisti smatraju da prelazak na zelenu energiju ne bi trebalo ići na štetu prava starosjedilaca.

Prije dvije godine Vrhovni sud Norveške je utvrdio da su izgradnjom turbina narušena prava Samija koji desetljećima koriste zemlju za irvase.

Norveška vlada ne planira ukloniti sporni vjetropark.

Thunberg je inspirirala svjetski mladenački pokret koji zahtjeva jače zalaganje u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.