18.10.2024. 20:30
Društvo za ugrožene narode: Schmidt ponovo radi u interesu srpskih i hrvatskih etnonacionalista
Društvo za ugrožene narode (Njemačka) pozvalo je visokog predstavnika Christiana Schmidta da se povuče iz slučaja "Kovačević".

- Gospodin Schmidt ponovo radi u interesu srpskih i hrvatskih etnonacionalista i pokušava onemogućiti primjenu Evropske konvencije o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini.

Svojim nepozvanim i kontraproduktivnim miješanjem stvara nemir u bosanskom društvu i žrtvuje nadu ljudi u demokratsku budućnost, kako bi umirio ekstremiste - kaže ekspertica Društva za ugrožene narode za prevenciju genocida Jasna Čaušević.

Iz Društva za ugrožene narode ističu da je u takozvanom "slučaju Kovačević" Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) 29. avgusta 2023. odlučio da je aktivno biračko pravo podnositelja tužbe Slavena Kovačevića povrijeđeno u izborima za članove Predsjedništva i Doma naroda Parlamenta BiH.

"Protiv toga su se žalili aktuelni predstavnici Vijeća ministara, inače članovi etnonacionalističkih partija. Nakon toga, slučaj je prebačen Velikom vijeću ESLJP-a na konačnu odluku.

U Strazburu će se 20. novembra raspravljati o žalbi. Tim povodom će Schmidt, na vlastitu inicijativu, kao takozvana treća strana - kako to proizilazi iz njegovog predloška - iznijeti argumente protiv presude koju je Sud donio u korist Kovačevića", ističu iz Društva.

U svom sadašnjem obliku, dodaju, presuda ESLJP-a zahtijeva promjenu Izbornog zakona kao i Ustava zemlje. Prema važećim propisima, birači u BiH, kad biraju članove državnog Predsjedništva, mogu glasati samo za kandidata iz redova svoga naroda.

- To je u suprotnosti s demokratskim standardima i doprinosi podjeli zemlje duž etničkih linija - baš kao što to žele separatistički političari poput predsjednika bh. entiteta Rs Milorada Dodika.

Zadatak visokog predstavnika trebao bi biti promovisanje primjene presuda ESLJP-a i pomirenje zemlje. Christian Schmidt ponovo radi suprotno - kaže Čaušević.

"Ako se uvaže Schmidovi argumenti, bosanski građani bi imali manje prava od drugih građana Evrope. Schmidt bi umjesto toga trebao tražiti dijalog s civilnim društvom i podržati napore Bosne da postane članica EU i NATO-a.

U krhkom poslijeratnom društvu zemlje ne smiju se podržavati ratne agende nacionalista. Evropska konvencija o ljudskim pravima važi i za građane Bosne, a ESLJP je već utvrdio povrede i u pet prijašnjih presuda.

Sprječavanje još jedne presude koja bi ojačala ljudska i građanska prava u Bosni donijelo bi samo štetu građanima BiH i dodatnu destabilizaciju zemlje", ističe se u saopštenju, uz napomenu da Društvo za ugrožene narode ima konsultativni status kod Vijeća Evrope i savjetodavni status pri UN-u.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana