18.10.2024. 21:18
Bećirović: Alija Izetbegović nam je ostavio u amanet da čuvamo domovinu, zajedništvo i ljudskost
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je upriličena akademija povodom obilježavanja 21. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Prvi se prisutnima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, poručivši da nam je Alija Izetbegović u amanet ostavio da čuvamo domovinu, zajedništvo i ljudskost.

Prema njegovim riječima, cilj večerašnje akademije je iskazati poštovanje prema tom velikom i zaslužnom čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

- Državnik, prvi predsjednik, vrhovni komandant, mislilac, filozof, borac za ljudska prava, humanista, pravnik - samo su neke od riječi koje opisuju lik i djelo rahmetli Izetbegovića - rekao je Bećirović.

Također je poručio da nas je taj umni i hrabri čovjek za života riječima i djelima učio da na barbarizam ne odgovaramo barbarizmom, na mržnju mržnjom, a na destrukciju destrukcijom.

Također je istakao da se Izetbegović nikada nije predavao pred politikama zla i mržnje, te da je vjerovao i borio se za državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava i slobode, prenosi Fena.

- Nikome nećemo dozvoliti da izjednačava branitelje BiH i presuđene ratne zločince. Nećemo to dozvoliti ni visokom predstavniku Christianu Schmidtu, niti bilo kome drugom.

Prihvatanje historijske laži je zločin u miru. Legalno i nelegalno, humano i zločinačko, civilizacijsko i anticivilizacijsko se ne mogu i ne smiju izjednačavati.

Nastavit ćemo raskrinkavati velikodržavne politike protiv kojih se borio i Izetbegović - naglasio je Bećirović.

Naveo je kako su pokušaji diskreditovanja prvog predsjednika i drugih ličnosti zaslužnih za očuvanje i razvoj BiH dio opasnog projekta.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana