Ako uz iftar volite somune, naučite kako da ih napravite sami, brzo i lako.
Sastojci
- 500 g brašna
- 30 g svježeg kvasca ili kašičica suhog kvasca
- 100 ml tople vode
- 200 ml mlijeka
- 2 kašike ulja
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
-
Priprema
U veću posudu ubaciti kvasac, šećer, mlijeko, toplu vodu, ulje, so i 250 g brašna i dobro zamiješati, a zatim ćemo dodati ostatak brašna i rukama umijesiti tijesto. Tijesto pokriti krpom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu oko 30 minuta. Nakon toga kada tijesto naraste i dobije vazdušastu teksturu, na radnu površinu posipamo brašno gdje ćemo premijesiti tijesto i podijeliti ga u 8 loptica. Svaku lopticu potrebno je razvući oklagijom i staviti na tepsiju za pečenje, prethodno obloženu papirom za pečenje.
Peku se u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 5 minuta ili ne više od 7,8 minuta, dok ne porumene i porastu.