01.03.2025 16:43
0
Somun bolji nego iz pekare: Sočan kao duša, napravite ga za pet minuta
Ako uz iftar volite somune, naučite kako da ih napravite sami, brzo i lako.

Sastojci

 

  • 500 g brašna
  • 30 g svježeg kvasca ili kašičica suhog kvasca
  • 100 ml tople vode
  • 200 ml mlijeka
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  •  

Priprema

 

U veću posudu ubaciti kvasac, šećer, mlijeko, toplu vodu, ulje, so i 250 g brašna i dobro zamiješati, a zatim ćemo dodati ostatak brašna i rukama umijesiti tijesto. Tijesto pokriti krpom i ostaviti da odstoji na toplom mjestu oko 30 minuta. Nakon toga kada tijesto naraste i dobije vazdušastu teksturu, na radnu površinu posipamo brašno gdje ćemo premijesiti tijesto i podijeliti ga u 8 loptica. Svaku lopticu potrebno je razvući oklagijom i staviti na tepsiju za pečenje, prethodno obloženu papirom za pečenje.

Peku se u zagrijanoj rerni na 250 stepeni 5 minuta ili ne više od 7,8 minuta, dok ne porumene i porastu.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2025, Source d.o.o.