Prvomajski spektakl: Kako ispeći savršen roštilj i oduševiti goste u pet jednostavnih koraka
Uz malo pripreme i dobre volje, ovog Prvog maja možete biti zvijezda parka, dvorišta ili balkona. Samo pazite – kad jednom uspijete, svi će se iduće godine opet pojaviti kod vas.
Prvi maj – Praznik rada – na ovim prostorima nezamisliv je bez roštilja, smijeha i druženja na otvorenom. Bez obzira jeste li veteran roštiljanja ili ćete se prvi put uhvatiti hvataljki, nekoliko pravih savjeta može biti presudno da sve prođe bez greške.
Donosimo vam najvažnije smjernice za idealan prvomajski roštilj – od izbora mesa, preko marinada, pa do savjeta za pečenje i posluživanje. Bez puno komplikacija, ali s odličnim rezultatima.
1. Izbor mesa – bez greške
Kraljevi roštilja na našim prostorima ostaju ćevapi i pljeskavice, ali ako želite raznovrsnost, birajte pileći batak bez kosti i s kožom – sočan je i ukusan, a zahvalan za pečenje. Pileći file je lagan, ali zahtijeva pažljivo pečenje i dobru marinadu. Pureći odresci i teleće meso su također odlična opcija za one koji žele laganiju, ali bogatu trpezu. Kobasice od junetine brzo su rješenje koje svi vole.
2. Marinada – ključ ukusa
Bez dobre marinade nema ni dobrog roštilja. Kombinacija maslinovog ulja, limunovog soka ili sirćeta, začinskog bilja i bijelog luka čini čuda. Marinirajte meso u frižideru – piletinu 2-4 sata, teleće meso najmanje 4 sata, a najbolje je ostaviti preko noći. Prije pečenja izvadite iz frižidera 30 minuta ranije da "uhvati" sobnu temperaturu.
3. Tehnika pečenja – mirno i bez žurbe
Meso okrećite samo jednom – da ostane sočno. Ne koristite vilicu, već hvataljke, kako ne biste ispustili sok. Piletinu pecite 10-15 minuta, ćevape 8-10, pljeskavice 10-12 minuta. Nakon pečenja, ostavite meso da "odmori" nekoliko minuta pod folijom – tako će ostati sočno.
4. Povrće s roštilja – pun pogodak
Ne zaboravite na one koji ne jedu meso! Paprike, tikvice, gljive, kukuruz, luk – sve to ide fantastično na roštilj. Premažite ih maslinovim uljem, začinite, i pecite 5-10 minuta na srednje jakoj vatri. Za dodatni efekat – napravite povrtne ražnjiće.
5. Prilozi koji podižu sve
Roštilj nije potpun bez dobrog priloga. Šopska salata je klasik koji nikad ne griješi. Krompir možete poslužiti kao pomfrit ili pečen u pećnici. Zapečeni grah? Obavezno. Sve to zaokružuje vašu trpezu i čini je nezaboravnom.
Uz dobru ekipu, malo sunca i dovoljno roštiljskog žara, Prvi maj može biti dan za pamćenje. Samo jedno upozorenje – kad jednom savladate ove korake, vaš roštilj mogao bi postati tradicionalno okupljalište i narednih godina.